Také bych doporučil přidat alespoń třetinu objemu 30 °C teplé vody. Otázkou totiž je, zda-li je takový kvas prokvašen a skoro si myslím, že není, protože kvasinky potřebují ke svému množení nejen cukr, vzduch ale i kapalné prostředí. Takže bych také poradil, ale pouze v tomto případě, přidat i 1 % cukru. Jinak přídavek cukru do jablečného nebo švestkového kvasu nepatří, protože tyto kvasy jsou dostatečně stabilní. Dohlédněte na to, aby teplota kvasu neklesla pod 17 °C a po několika dnech zkontrolujte zapálenou čajovou svíčkou, zda-li se kvas rozkvasil. Pokud ne, vyhledejte kamaráda, kterému jablečný kvas kvasí a vylouděte asi litr rozkvašených jablek. I když je kvas 10 týdnů starý, zoctovatění se nebojte. slosar-petr@seznam.cz