Staré kompoty + žito?



host - 220.205 (?)
10.5.2011 13:49

Takže změna. Zjistil jsem na netu, že Schimansky nabízí hlubokoprokvašující kvasinky POWER 20 g jedno balení na zhruba 100 l máče za 75 Kč vč. DPH. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
host - 176.36 (?), 3.5.2011 13:04

... no myslím, že se pan Šlosar, v zápalu vysvětlování, tak trochu upsal... to se může stát každému. (I já občas odklepnu příspěvek, aniž si ho pořádně přečtu... a blbost zjistím až následně na vláknu.)

Přeji hezký den.

               
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.65 (?), 3.5.2011 13:09

Můžete se inspirovat u indiánek a jejich přípravě čiči. Sliny obsahují enzym /amylázu/, který štěpí škrob na cukry. Mluvilo se o tom už na základní škole, ale jsem ročník 1941, dnes jsou jiné osnovy.

            
host - 220.205 (?), 3.5.2011 15:43

Proces štěpení škrobu, který je z hlediska dodržování teplot dosti náročný, je popsán včetně chemismu v knize B. Malleová, H. Schmicklova. Domácí výroba lihovin, nakl. BETA 2004 na str. 48-50. slosar-petr@seznam.cz

               
host - 121.19 (?), 3.5.2011 17:58

Samozřejmě žádné "pivovarské kvasnice" nemohou škrobové látky obsažené v obilí (ani v jiných plodinách) rozštěpit na jednoduché cukry. To lze provést jen přídavkem "sladu", při dodržení příslušné teploty a doby prodlevy.  Teprve potom, po ochlazení na zákvasnou teplotu, lze po přídavu "kvasnic" záparu zakvasit. Další postup je již stejný jako u ostatních surovin, tj. kvasný proces pozorujeme, a když je dílo zralé, odvezeme na pálení (nebo použijeme jinou alternativní "službu").

                  
host - 77.77 (?), 4.5.2011 8:19

Naprostý souhlas.

Dále jsem názoru, že lepší je použít kvasinky hlubokoprovášející, a to pivovarské nejsou.

Přeju všem dobrý výnos a vysokou kvalitu!

                     
host - 220.205 (?), 8.5.2011 22:48

Souhlas, jistě by byly lepší. Má to jen jednu vadu na kráse. Dost špatně se shánějí a nejmenší balení přijde bratru na dvanact stovek. P.Š.

                     
host - 220.205 (?), 10.5.2011 13:49

Takže změna. Zjistil jsem na netu, že Schimansky nabízí hlubokoprokvašující kvasinky POWER 20 g jedno balení na zhruba 100 l máče za 75 Kč vč. DPH. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 152.137 (?), 11.5.2011 16:31

...co to je hlubokoprokvašující kvasinky... do kolika % alkoholu?

pekárenské droždí je do 6%, vinné kvasinky do 12%, Turbokvasinky do 16 až 17%, dolské na medovinu taky 16 až 17 a Schimansky? ...  neuvádí.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 12.5.2011 9:05

Že by droždí (pivovarské kvasinky) kvasilo jen do 6%? Spolehlivě prokvasí jablečný mošt o 13% cukru, to mám vyzkoušené.

                     
host - 176.36 (?), 12.5.2011 9:37

Dobrý den,

... 13% cukru tj. 130 g/l a podle tabulek, z tohoto množství může vzniknout max. 7% alkoholu... takže to je o 1% více, než uváděl ve svém příspěvku p. 152.138 (je to v toleranci chyby, dle mého není co řešit.).

Preji hezké dny a mnoho úspěchů, při této bahabojné činnosti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika