Staré kompoty + žito?



host - 152.137 (?)
2.5.2011 18:08

...   ke štěpení škrobu se hodí pivovarské kvasnice. slosar-petr@seznam.cz  ...        můžete mi prosím pane Šlosar blíže posat chemický proces přeměny škrobu v cukr pomocí pivovarských kvasnic? Jak vysoké procento škrobu se pomocí kvasnic konverguje na cukr? Předem děkuji za odpověď.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 248.128 (?), 3.4.2011 13:05, zobrazeno: 30820x

Zdravím Vás zkušení míchači :-))  Poraďte mi prosím, dostal jsem několik starých kompotů - švestky 10 ks a jeřabiny 6 ks.  Jaký je Váš názor na to dát to do kvasu (dohromady nebo zvlášt)  a přidat k tomu žito?   Jestli ano, tak v jakém případném poměru? kolik cukru?  na jak dlouho? Děkuji za radu a zkušenosti...

   
host - 151.252 (?), 3.4.2011 14:28

K těmto kompotům do kvasu může místo žita přidat třeba gumáky nebo dřevo, bude to mět stejný efekt= žádný.Obilí samo o sobě neobsahuje ŽÁDNÝ cukr, musí se poměrně složitě sladovat=zcukřit škroby.

      
host - 248.128 (?), 3.4.2011 14:32

se žitem mám zkušenosti...  žito.. kvasinky.. cukr.. voda..  a jde to..., myslel jsem, že přidáním to chytne vůni..., ale asi ne... jsem doopravdy amater, azčátečník...  díky za radu... 

A co tedy s tím?  nasbírat toho víc?

         
host - 110.133 (?), 4.4.2011 9:04

Kompoty, nejdou-li sníst, lépe vyhodit.

Pro žito nasbírat nové zkušenosti, podle toho co píšete (cukr), nevyužíváte jeho potenciál!

Přeju hodně úspěchů!

J.

            
host - 63.110 (?), 4.4.2011 15:10

jestli je možné poraďte.  Cukr jsem zatím přidával vždy.  ZKoušel jsem žito naklíčené i nenaklíčené.  Od kvasnic jsem přešel k Ovopresu..  Časem ladím postup a každý nápad, zkušenost mi pomůže.

Děkuji za případnou radu..

               
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.75 (?), 4.4.2011 16:27

Inspirujte se přípravou sladu pro výrobu piva. Žito obsahuje škrob, z kterého musíte nejdříve vyrobit cukr a ten potom kvasit. V technologii výroby piva je to běžný proces.

         
host - 39.184 (?), 4.4.2011 11:04

Dle popisu připravujete tzv. "žitné víno", kde veškerý alkohol vzniká z přidaného cukru a jen trochu "aroma" přejde z nezeslazeného žita (dle receptur lze toto žito, po stažení "vína", použít i opětovně). S pravou "žitnou" to však nemá nic společného. Recepty, či postupy jak na to, zde byly již uveřejněny na jinách "vláknech".

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 4.4.2011 13:20

Ty švestkové kompoty, pokud nebyly chemicky konzervované, můžete přidat do švestkového kvasu. Ale nevěřím, že podobné kouzla s přidaným žitem přinesou něco dobrého.

      
host - 220.205 (?), 24.4.2011 12:29

Samozřejmě, že přídavek jakéhokoliv obilí např. do kvasu z kompotů je úplný nesmysl. V žádném obilí není přítomen žádný přímo zkvasující cukr (glukoza, fruktoza). Z naklíčeného obilí se teprve musí přítomný škrob rozštěpit, cituji z monografie B. Malleová, H. Schmicklová: Domácí výroba lihovin, nakl. Beta 2004, str.48 Molekula škrobu se skládá z velkého množství navzájem vázaných molekul glukozy (mezi 100 až 14 000). K uvolnění monosacharidu glukozy z molekul škrobu je nutno řetězec rozštěpit, teprve potom je kvašení možné. Konec citace. Chci jen dodat, že ke štěpení škrobu se hodí pivovarské kvasnice. slosar-petr@seznam.cz

         
host - 152.137 (?), 2.5.2011 18:08

...   ke štěpení škrobu se hodí pivovarské kvasnice. slosar-petr@seznam.cz  ...        můžete mi prosím pane Šlosar blíže posat chemický proces přeměny škrobu v cukr pomocí pivovarských kvasnic? Jak vysoké procento škrobu se pomocí kvasnic konverguje na cukr? Předem děkuji za odpověď.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika