Kvas se samozřejmě udusit nemůže, v tom má pan Dr. Vysloužil pravdu. Dále je třeba upozornit na to, že v slivovicovém úkapu aceton, CH3COCH3 nebyl nalezen, švestky Staney, Vizovice. Nepochybně se jedná o ethylacetat, čili octan ethylnatý, který je tak typický pro jablečný destilát, který byl ve slivovicovém úkapu stanoven v objemu 4,0 %. Stanovení bylo prvovedeno pomocí GLC (plynová chromatografie) s hmotnostním detektorem. Tato sestava analytických přístrojů příjde event. zájemce na 2 - 2,5 mil. Kč, ale nesmí moc otálet. Problém není v ceně, ale v tom, že stávající pálenice, včetně těch nejvýznamnějších, např. ve Vizovicích neumí zpětnou vazbu, tedy na základě analýzy destilátu navrhnout změnu v technologickém procesu. Proč? No, protože to technologie Holstein neumí, je totiž víc, než-li 100 let stará. Ale dokud zájemcům o detiláty z této aparatury chutnají... není důvod nic měnit. Bomba stále jen tiká. slosar-petr@seznam.cz