Slad - pálení



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
               
host - 107.19 (?) 
5.2.2018 14:22

Pane Vysloužile a v jakém poměru s vodou se ten výtažek míchá?Prodávají jej ve14kg balení. A zakvasím čím? A při jaké teplotě? Já vím, že se ptám hloupě, ale nemám s tímto vůbec žádné zkušenosti. Děkuji za dobrou radu.

Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 5.2.2018 15:51

Dávkování na 20°Bx by mělo být kolem 0,29-0,3 kg výtažku na 1 litr kvasu (výtažek má měrnou hmotnost 1,4 kg/l). Tedy stačí slad zvážit a doplnit na kýžený objem. A samozřejmě refraktometricky překontrolovat.
   Zakvašuje se kvasinkami Coobra whisky yeast, ale myslím, že to zvládnou jakékoli hlubokoprokvášecí.
   Výtažek je dobré rozpouštět do teplé vody, dost špatně se s ním pracuje, protože se rozpouští trošku pomaleji, než třeba med, kterému se podobá. Obecně platí, že čím teplejší je výtažek, tím lépe z nádoby vytéká a čím teplejší se použije voda k rozpuštění, tak tím jednodušší a rychlejší rozpuštění je.
   Sladový výtažek (=sladina) obsahuje všechny živiny, které kvasinka potřebuje, takže do kvasu není potřeba přidávat živné soli. Okyselelní kvasu není nutné, ale mně se osvědčilo.
   Kvašení trvá 4-6 dní běžně při 20 stupních, někteří kvasí při 25-30st, což jsem nezkoušel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.116 (?), 20.1.2021 21:33
Návod dobrý, člověk se zase dozví něco nového prakticky využitelného. Jen to má jednu chybu a to je rentabilita. Ve sladu je tolik enzymů, že stačí na rozložení škrobu v až desetinásobném množství kukuřičného nebo obilného šrotu. Stačí teda použít daleko levnější šroty a do nich přidat při správné teplotě slad a výsledkem bude zcukřeni škrobu z celé várky. Stejná výtěžnost při daleko nižších nákladech. I to je však zbytečně složitý postup vzhledem k tomu že dneska už není problém koupit "kompletní enzymy" a tím dražší slad úplně obejít a použít jen šroty.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.1 (?), 21.1.2021 10:45

Při ceně 9,90 Kč za kilo cukru je otázkou rentabilita i těch šrotů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.116 (?), 22.1.2021 8:04
To sice jo, jenže výčepní lihovina a whisky mají polečného asi jen tolik, že se po obou motá hlava a i když je to obojí žitná kořalka není to totéž. O pálení z cukru ani nemluvím.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika