host - 236.138 (?), 31.10.2016 15:50
Jedlou sodu, tedy bikarbonát sodný NaHCO3 v zásadě použít můžete, ale není to tak jednoduché. Bude to hodně pěnit. To, co Vám v destilátu vadí není síra, ale rozpuštěný oxid siřičitý, který s jedlou sodou reaguje podle rovnice SO2 + NaHCO3 = Na2SO3 + H2O + 2CO2. Rozhodně nezpracovávejte celý objem destilátu najednou, zkuste to max. po 10 litrech a pamatujete na to, že musíte mít dostatečný volný objem nad hladinou, protože CO2 bude vytvářet velmi hustou a kompaktní pěnu. Prakticky bych to dělal asi tak, že bych destilát vyhřál asi na 40 °C a za dobrého míchání přidal max.kávovou lžičku jedlé sody, další až pěnění odezní. Po nějaké době bude pěnění čím dál tím menší, což značí, že už volný SO2 v destilátu téměř není, ale po jeho likvidaci bude předestilování vínovice nezbytné. Nevím, jestli zrovna jedlá soda je pro tento proces likvidace SO2 vhodná, já bych spíše doporučil nehašené vápno CaO, které reakcí s SO2 poskytne nerozpustný CaSO3, ale dobré míchání je naprosto nezbytné. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|