Síra ve vínovici



j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 168.59 (?)
31.10.2016 16:03

Pokud je to volný SO2, pak snad by mohl pomoct nějaký sorbent... například živočišné uhlí. Ten by samozřejmě "vychytal" asi i jiné vůně, ale jde v tomto případě něco vůbec ještě zkazit? berte to prosím jenom jako nápad, vyzkoušeno nic takového nemám. Takže pokud byste šel touto cestou, tak na zkoušku jenom malé množství. Sorbent nepředávkujete, takže do dejme tomu litru pálenky lžičku aktivního uhlí, nebo takových 5 tablet živočišného uhlí, protřepat, nechat usadit a přefiltrovat. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
radekbobo - (1) - 213.169 (?), 31.10.2016 12:58, zobrazeno: 5757x

Dobrý den. Mám čerstvě vypálenou vínovici, asi 100 litrů. Silně zapáchá sírou. Přitom víno je pitelné, 3 roky staré po síře ani stopa. Někde jsem četl že pomůže jedlá soda. Poraďte. Pokud můžu dát sodu, tak jaké množství si můžu dovolit. DĚKUJI!

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 236.138 (?), 31.10.2016 15:50
Jedlou sodu, tedy bikarbonát sodný NaHCO3 v zásadě použít můžete, ale není to tak jednoduché. Bude to hodně pěnit. To, co Vám v destilátu vadí není síra, ale rozpuštěný oxid siřičitý, který s jedlou sodou reaguje podle rovnice SO2 + NaHCO3 = Na2SO3 + H2O + 2CO2. Rozhodně nezpracovávejte celý objem destilátu najednou, zkuste to max. po 10 litrech a pamatujete na to, že musíte mít dostatečný volný objem nad hladinou, protože CO2 bude vytvářet velmi hustou a kompaktní pěnu. Prakticky bych to dělal asi tak, že bych destilát vyhřál asi na 40 °C a za dobrého míchání přidal max.kávovou lžičku jedlé sody, další až pěnění odezní. Po nějaké době bude pěnění čím dál tím menší, což značí, že už volný SO2 v destilátu téměř není, ale po jeho likvidaci bude předestilování vínovice nezbytné. Nevím, jestli zrovna jedlá soda je pro tento proces likvidace SO2 vhodná, já bych spíše doporučil nehašené vápno CaO, které reakcí s SO2 poskytne nerozpustný CaSO3, ale dobré míchání je naprosto nezbytné. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 168.59 (?), 31.10.2016 16:03

Pokud je to volný SO2, pak snad by mohl pomoct nějaký sorbent... například živočišné uhlí. Ten by samozřejmě "vychytal" asi i jiné vůně, ale jde v tomto případě něco vůbec ještě zkazit? berte to prosím jenom jako nápad, vyzkoušeno nic takového nemám. Takže pokud byste šel touto cestou, tak na zkoušku jenom malé množství. Sorbent nepředávkujete, takže do dejme tomu litru pálenky lžičku aktivního uhlí, nebo takových 5 tablet živočišného uhlí, protřepat, nechat usadit a přefiltrovat. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 154.208 (?), 31.10.2016 16:16

Nějaké psaní k tomu by se dalo najít i v tomto vlákně.
(A možná i na jiných částech zahrady, ale nevzpomínám si v kterém jejím koutě).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 168.81 (?), 31.10.2016 18:26

Před lety jsme s kamarádem nakoupili krabicové víno, 11,5 % alkoholu, za cca 10,-/litr. Vypočetli jsme si, že litr koňaku nás vyjde v „surovině“ na cca 45,-. Ale vloudila se malinkatá chybička. Alkoholu sice bylo jak uváděla etiketa, ale pít to nešlo, jak to smrdělo. Nedalo se to polknout.
Použili jsme drcené živočišné uhlí, promíchávali několik dnů. Už nevím kolik uhlí, ale určitě mnohem víc jak pět tablet na litr. Pak zfiltrovali. Bylo to znatelně lepší, ale pořád nepitelné. Při opakovaném pálení bylo obětováno asi 50% alkoholu na úkapy a dokapy. Pak už se to nechalo i pozřít, ale žádná sláva to nebyla. Obtížná je cesta průkopníka. blush JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika