Pálení z řepného cukru



host - 178.216 (?)
30.5.2018 11:52

mam. recept je odvodeny z tzv, "birdwatchers wash", mnozstva si prepocitajte podla seba

2,7kg cukru
doplnit do 20l vodou, vyslednu teplotu 33C
1 cajova lyzica Horkej soli (siran horecny)
5g mineralov do vina (zmes dusicnanov a vitaminu B1)
50g paradajkovy pretlak (bunicina)
300g a viac drozdia (kupujem u nas v pekarni)
kvasnu nadobu zabalit do paplona (stabilna teplota)
5-6 dni a 8% alkohol je na svete (vyssie koncentracie tazko kvasia a alkohol trucha stipe)

2x prepalit
prefiltrovat cez aktivne uhle
spickovy lieh je na svete

ps usadene drozdie z dna po vykvaseni nevyhodit - pouzit v dalsej varke - da sa recyklovat aj 20-30x, kvasenie potom trva 3-4 dni podla teploty

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 159.180 (?), 10.4.2018 14:13, zobrazeno: 15826x

Máte někdo PRAKTICKÉ zkušenosti z kvašení cukerného roztoku? Řepný cukr je teď zrovna za výbornou cenu... smiley 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.224 (?), 10.4.2018 14:36

Na pálenku z rafinovaného cukru není legální možnost uplatnit daňové zvýhodnění jako pro pěstitelské pálení, ale...

Pokrutiny z jablečné drti jsou zpravidla odpadem po lisování jablečného moštu, ale také lze je použít k výrobě "druháku", kde ovocné cukry jsou nahrazeny těmi rafinovanými...

Ale kdo se přizná, že to takhle dělá?

Ju

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 10.4.2018 15:22

Nepředpokládám, že ten, kdo chce kvasit cukr v akci, s ním pojede do pálenice. V takovém případě by bylo asi lepší počkat, až bude za dobrou cenu tuzemák.
   Cukerný roztok samozřejmě zkvasit lze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.224 (?), 10.4.2018 18:11

Cukr je v akci zpravidla dvakrát do roka.

Poprvé, když se před zahájením cukrovarnické sezóny vyprodávají staré skladové zásoby.

Podruhé, když skončí úspěšná cukrovarnická sezóna a sklady výrobců jsou plné a distributoři pro dosažení vysokého obratu a s tím spojených množstevních slev rádi odeberou i množství, které se jim nevyplatí skladovat a tudíž skladovací náklady přenesou na konečného zákazníka.

Jinak cukr se v domácnosti dobře skladuje a na rozdíl od mouky či těstovin vydrží bez ztráty jakosti velmi dlouho. Není tedy problém nyní nakoupit a přislazovat jakékoliv kvasy.  Je pak otázkou, kdy je to ještě ovocný kvas a kdy už "medovina" bez medu.

Tuzemák je zdaněn plnou sazbou podle ohsahu a.a. Proto ty nejlevnější mají velmi nízký obsah hraničící s definicí likéru.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 45.252 (?), 10.4.2018 21:08

EU = EK plánovaně zrušila desítky let trvající cukerné kvoty. Tudíž cukr minulé týdny byl a ještě jistě bude v nebývale velkém množství akcí. Na trhu Evropy je přebytek cukru a bude ještě větší, když tedy nepřijde tragédie jako sucho, války atd. Je jasné, že není problém vyrobit z cukru kvas, a poté vysokoprecentní rektifikací silný líh, pálenku ale nikoliv když se tedy nebudemembavit o průmyslových trestích, aromatech apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 49.171 (?), 10.4.2018 23:06

Stále větší nedostupnost pitného potravinářského lihu za přijatelnou cenu už dávno překročila hranici která by byla pro drobné zájemce akceptovatelná...
Lihové tinktury, maceráty ovoce a bylin, nějaké likéry apod. si někteří chtějí sami vyrobit.
(Pamatuji, že i v každém vesnickém krámu byl k mání mimo běžných lihovin i 80% potravinářský líh...).
Mají podstoupit nebezpečí otravy něčím neznámého původu?
Nebo velmi pracně shánět potravinářský líh jehož cena je oproti běžným konzumním lihovinám "vhodným" pro tyto účely typu vodek i po přepočtu % abs. alkoholu neskutečně předražená?
Nehledě k nepoužitelnosti díky jejích nízké lihovitosti...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 159.180 (?), 15.5.2018 20:25

Takže něco z praktických poznatků :

30 kg řepného cukru krupice, 70 litů teplé vody, rozpuštěno, doplněno 30 litrů studené vody. Naměřený cukr 21 Brix.... Teplota pod 30 st.C, přidány hodinu rozkvašené kvasinky COOBRA turbo 8 pro 18% v počtu 4 ks. Po týdnu v místnosti o 18 stupních cukr 11, doplněny 2 kg cukru rozpuštěné ve 25 litrech vody (z důvodu naředění vzniklého alkoholu). Po 2 týdnech se cukr ustálil na 4,5. Tak šup do trubek, provedeny 2D. Druhá byla od 55 st. tažena opravdu hodně pomaloučku. Výsledek :

10 litrů 70% - krásná cukerná vůně, nepálí, je to v soudku a chci vyzkoušet, co to udělá po roce až dvou. Malá ochutnávka naředěna na 40% - sladká vůně, sladká příchuť... do mochita je to vynikající.

Po dalších 10 litrech zastaveno na 55%. Voní, ale pálí od 11. litru jako čert. Nepitelné!. Dalších 6 listů dotaženo do 25%. Mám tedy 16 litrů základu na přípravu zimí směsi do ostřikovačů.

Je to teda vyzkoušeno... a opakovat to určitě nebudu. cool

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 178.216 (?), 30.5.2018 11:52

mam. recept je odvodeny z tzv, "birdwatchers wash", mnozstva si prepocitajte podla seba

2,7kg cukru
doplnit do 20l vodou, vyslednu teplotu 33C
1 cajova lyzica Horkej soli (siran horecny)
5g mineralov do vina (zmes dusicnanov a vitaminu B1)
50g paradajkovy pretlak (bunicina)
300g a viac drozdia (kupujem u nas v pekarni)
kvasnu nadobu zabalit do paplona (stabilna teplota)
5-6 dni a 8% alkohol je na svete (vyssie koncentracie tazko kvasia a alkohol trucha stipe)

2x prepalit
prefiltrovat cez aktivne uhle
spickovy lieh je na svete

ps usadene drozdie z dna po vykvaseni nevyhodit - pouzit v dalsej varke - da sa recyklovat aj 20-30x, kvasenie potom trva 3-4 dni podla teploty

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 178.216 (?), 30.5.2018 11:55

este som zabudol ph udrziavat okolo 6,5 pridavanim sody bikarbony

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 74.86 (?), 8.9.2018 16:21
Mam este otazku ohladom pálenia po druhy krat toho cukroveho kvasu, do kolkych percent ste,, chytali,, destilat pri paleni?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika