Prosím, přestaňte už konečně strašit s tím methanolem!
Je to jen mýtus a jeho nebezpečí spočívá jen v tom když ho někdo použije jako částečnou náhradu kvasného lihu při výrobě umělých míchaných lihovin z trestí apod.
V cukrových, révových, škrobnatých kvasech ho vzniká jen zanedbatelné minimum. Větší jeho obsah mají kvasy ovocné v závislosti na obsahu pektinu, ale i tak v množství neškodném. V takovém, že prakticky a ani teoreticky nemůže nikomu uškodit. I kdyby pil jen úkapy což prakticky nejde protože smrdí a jsou nechutné.
*
A pokud si někdo myslí, že jde methanol odstranit nějakou běžnou destilaci, ať už z běžných kvasů nebo nějakých průmyslových směsí, tak se velmi mýlí.
A nepomůžou k tomu ani žádné body varu čistých látek - protože to jsou vždy směsi které nejdou jednoduše oddělit a ani žádné opičárny ve formě odkapavačů, odlučovačů, kolon apod.
*
Takže ještě jednou - při všech kvasných procesech methanol vzniká jen v neškodném množství a není v silách jak domácích paličů tak i oficiálních pálenic se ho zbavit.
A v případech, že nějaké lihové mafii apod. nebude stačit líh syntetický, průmyslový, a "vylepší" ho methanolem, což jsou případy čas od času se opakující, není šance to v domácích podmínkách nijak zjistit.
*
Jinak je tady i vlákno TEST NA METANOL.
*
Na závěr ještě odkaz na kvalitní článek na webu Krajské hygienické stanice v Praze
Rafael.