A Vy znáte někoho, kdo má plynový chromatograf tak říkajíc po ruce? V kuchyni by ho manželky asi špatně snášely. GC stanovení není tak jednoduché. Destilace likéru? Určitě nebude kvantitativní, takže nespolehlivé! Především by se musel stanovit odparek, tedy ten je tvořen především cukrem. Nejen, ale chyba by nebyla tak velká. Pak by se podle toho musela vytvořit kalibrační křivka a pak by to "snad šlo". Bohužel je plynová chromatografie analytickou srovnávací metodou, pravda velmi přesnou, ale nemáme stadard, takže není proti čemu měřit a to je obrovský problém nejen GC, ale i HPLC. Není mi známo, že by existovalo přímé stanovení ethylalkoholu např. odměrnou metodou a gravimetrická určitě neexistuje. Oxidace jistě nepřipadá v případě přítomností cukrů v úvahu, i když acetaldehyd či octovka se stanovují snadno. Tak snad jedině extrakce do aromatických rozpouštědel či etheru, ale co musíme znát aktivitní koeficienty. slosar-petr@seznam.cz