Zdravím příznivce kvalitních, hermeticky uzavíratelných sudů a vůbec všechny co mají rádi mít kvašení a uskladnění kvasů a vín pod kontrolou.
*
- Nevěřím, že by se plyny rozvrstvily jako olej s vodou. To bychom se po bezvětrné noci udusili na dvorku všichni...
-Volný konec strčím do lahvičky od Alpy...
*
-Moc dobré řešení. Marně bojuji s tím jak umýt bublátka zaneřáděná od octomilek. Ty potfory mají snahu dostat se do sudů i přes tu vodu...
Díky tomu Vašemu přirovnání o mísitelnosti vzduchu, CO2 a oleji s vodou jsem si vzpomněl jak to dělají vinaři.
*
A Rosťo myslíte vodní uzávěr, něco jak mají baňoky na zelí?
*
*
Částečně skopírováno z vinařských eshopů
Plovoucí víko s olejem.
-------------------------------------
Prostor (mezikruží) mezi plovoucím víkem a stěnou sudu zalijeme parafinovým olejem dostupným běžně v lékárnách – spotřeba asi 1dcl na 50L sud. Zamezíme tak přístupu vzduchu k vínu. Plovoucí víko klesá samo současně s hladinou vína. V porovnání se systémem duše je užívání na principu oleje méně pracné, odpadá ruční nebo mechanické spouštění plovoucího víka, odpouštění a dofukování duše, kontrola tlaku duše, stavu duše, hadičky atd.
Air systém nádrží na víno
------------------------------------------
spočívá v použití plovoucího víka s duší, která se nafukuje prostřednictvím pumpy s manometrem. Tento systém je čistý - což znamená, že se z nádrže vytankuje všechno víno. Při každém odejmutí vína z nádrže se povolí závit pumpy, dojde ke smrštění duše, víko poklesne znovu na hladinu vína a opět se duše přifoukne na požadovaný tlak a závit se dotáhne. Zároveň se víko může používat při kvašení. Na víku je kvasná zátka. Doporučujeme víko dát alespoň 10 cm nad kvas, aby se duše zbytečně neznehodnocovala.
Rafael.