Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Kvasná zátka

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.186.41 (?)
11.2.2019 13:39

Dobrý den, chtěl bych požádat o informaci, zda je možné aby kvas zoctovatěl, když je na sudu kvasná zátka např. kvasy z hrušek či třešní, který jsou nachylné na octovatění. Do této chvíle mám za to, že kvasná zátka je taková pojistka právě proto, aby k něčemu podobnému nedošlo.

Děkuji za odpověď

Zdenek

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Kvasná zátka


falkons (1) - xxx.xxx.130.42 (?)
2.7.2016 20:23, počet návštěv: 10774
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, mám založených 100l kvasu třešní. na víko 120l hoboku jsem si dal skleněnou kvasnou zátku.Kvas sem založil i se sektovými kvasinkami a kvasná zátka začala po asi cca 2-3 dnech krásně po cca 10-15 sekundových intervalech bublat. Jenomže toto jsem zkoušel poprvé a po 4-5 dnech jsem chtěl zkontrolovat kvas jestli náhodou třešně nezačaly plesnivět. Po otevření víka byl kvas vpořádku ale po následném uzavření mi kvasná zátka přestala bublat. takže jsem zkoušel víko různě pořádně stáhnout... i obtáhnout streč fólií ale i tak už kvasná zatka nebublá (pořádně utěsněná ve víku je).Chci se tedy zeptat jestli byl problém v otevření, jestli třeba kyslík nezabil kvasinky nebo podobně.Děkuji za rady.

Připojit reakci   
   

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.235.0 (?)
3.7.2016 15:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zátka pořádně utěsněná ve víku není! A pokud je, tak netěsnost bude jinde.
Většinu sudů a nádob utěsnit je skoro neřešitelný problém. Nejlepší je mít ve víku měkkou gumovou hadičku nebo nějakou průchodku přip. šroubení a až pak bublátko.
A jak se do toho vší silou ústy foukne hned se netěsnosti projeví.
*
Kyslík kvasinky nezabije. Ve fázi rozkvašování a bouřlivého kvašení je těsně uzavírat sud zbytečné. Už jen kvůli tomu, že při zdivočení kvasu se může roztrhnout.

Rafael.

Připojit reakci
      

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.236.138 (?)
5.8.2016 19:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A jak se do toho vší silou ústy foukne hned se netěsnost projeví.

Tak to se k Vám přijedu podívat až budete foukat do té Vaší měkké trubičky abyste poznal netěsnost. Na nemožnost hermetického utěsnění obecně sudů již upozorňuji několik let na mnoha vláknech. Ono to totiž není ani důležité, protože oxid uhličitý je 1,6x těžší nežli vzduch, takže i při netěsnostech dokáže kvas účinně ochránit. Ovšem důležité je udržovat správnou teplotu kvasného procesu (nedoporučuji víc nežli 20 °C) a určení konce procesu zvláště v případě nestabilních kvasů a to jsou v tomto období s vyjimkou letních jablek všechny. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.143.12 (?)
6.8.2016 0:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Existují sudy s víky s měkkým těsněním přitažené drátěnou obručí se sponou. A ty těsní dokonale. A jestli nevěříte mé "ústní tlakové zkoušce" můžete si ji vyzkoušet. Stačí jen kus vhodné hadičky, vrtačka a vrták Ø 13-14mm.
*
O tom proč preferuji po přejití bouřlivého kvašení stoprocentní hermetické uzavření sudů, jaké jsou jeho výhody, jsem toho už myslím všude napsal dost.

Rafael.

Připojit reakci
   

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.91.178 (?)
5.8.2016 18:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Utěsňovat sud na kvašení považuji za zbytečné.V minulosti to takřka nikdo nedělal.
Ale nic proti tomu.Já zakryji sud igelitovou folii a stáhnu gumou
Při kvašení se folie mírně nafoukne.Zamezím tím přístupu vzduchu i hmyzu.Děda nic takového nedělal a kvas měl dobrý. 

Připojit reakci
      

Kvasná zátka


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.236.1 (?)
5.8.2016 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děda nic takového nedělal a kvas měl dobrý.

Děda neznal šarku. Mohl proto dělat kvas z pravých švestek, které měly hodně přes 20% cukru. Z nich kvas téměř nešlo pokazit. Taky se nesklízely 5. srpna a kvasily za jiných teplot. Dnes je doba jiná.

Připojit reakci
         

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.111.183 (?)
6.8.2016 0:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hadička v dírce těsní dokonale. Ve víku díra 5,5 mm (čistě vyvrtaná), do ní vtlačená PVC hadička prům. 6mm. Pokud by byl někdo nervózní, že si materiál na tuto deformaci zvykne, tak ji občas potlačí o kousek dál a přítlak se obnoví. Volný konec strčím do lahvičky od Alpy, částečně naplněné vodou. Bulkátko zadarmo a nerozbitné. Tady není problém. Utěsnit víko, to je jiná kategorie. Těsní pouze sudy s kovovou obručí a měkkým těsněním v drážce. Jakékoliv jiné varianty jsou jen pokusy o zmenšení netěsnosti. Vzduch je nepřítel kvasu, určitě je vhodnější těsnit co to jde, než spoléhat na větší váhu CO2. Nevěřím, že by se plyny rozvrstvily jako olej s vodou. To bychom se po bezvětrné noci udusili na dvorku všichni.  Taky mám několik sudů se šroubovacím víkem bez těsnění. Mám takovou ideu, jak by to utěsnit možná šlo. (Vodní uzávěr.) Pokusím se vyrobit nějaký obrázek a dám to do diskuze.    Rosťa

Připojit reakci
            

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.111.183 (?)
6.8.2016 0:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

S rafaelem jsme příspěvky psali ve stejnou dobu, (o té sponě) né že bych opisoval.  Rosťa

Připojit reakci
         

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.143.12 (?)
6.8.2016 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děda neznal šarku. Mohl proto dělat kvas z pravých švestek, které měly hodně přes 20% cukru. Z nich kvas téměř nešlo pokazit. Taky se nesklízely 5. srpna a kvasily za jiných teplot. Dnes je doba jiná.

Běžní dědové, i ten můj taky, neznali nějaký zbytkový cukr, neřešili průběh kvašení, teploty, nic se jim díky cukernatosti nekazilo a nad výtěžnosti taky nijak zvlášť nepřemýšleli. Jen v pozdním podzimu naložili švestky a někdy v zimě je vypálili.
A jestli měli v kádích, škopcích, neckách plesnivý koláč 5cm nebo 20cm jim bylo srdečně jedno, protože nějaký metrák švestek klidně oželeli...

Rafael.

Připojit reakci
            

Kvasná zátka


hugovotr (488) - xxx.xxx.8.59 (?)
6.8.2016 8:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sudy s těsněním ve víku jsou většinou jen ty potravinářské bílé - bavím se o současné běžné nabídce v obchodech. Samozřejmě jsou mnohem dražší než jiné varianty, včera jsem viděl bílý 120l za 750Kč, zelený bez těsnění kolem 500Kč. Dá se koupit zvlášť těsnění do víka, stálo mě tuším 45Kč. Bez těsnění a spony je to marný boj. Kdysi jsem jeden rok zkoušel na sud naplněný na 3/4 objemu dát igelit a nalít na něj vodu tak, aby vyplnila zbylí prostor sudu. Igelit jsem poté přehnul přes okraj sudu a stáhnul gumou. Jediné plus byla možnost sledovat bouřlivé kvašení přes igelit a vodu :)
Připojit reakci
               

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.237.39 (?)
6.8.2016 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím příznivce kvalitních, hermeticky uzavíratelných sudů a vůbec všechny co mají rádi mít kvašení a uskladnění kvasů a vín pod kontrolou.

*

- Nevěřím, že by se plyny rozvrstvily jako olej s vodou. To bychom se po bezvětrné noci udusili na dvorku všichni...

-Volný konec strčím do lahvičky od Alpy...
*
-Moc dobré řešení. Marně bojuji s tím jak umýt bublátka zaneřáděná od octomilek. Ty potfory mají snahu dostat se do sudů i přes tu vodu...

Díky tomu Vašemu přirovnání o mísitelnosti vzduchu, CO2 a oleji s vodou jsem si vzpomněl jak to dělají vinaři.
*
A Rosťo myslíte vodní uzávěr, něco jak mají baňoky na zelí?
*
*
Částečně skopírováno z vinařských eshopů

Plovoucí víko s olejem.
-------------------------------------
Prostor (mezikruží) mezi plovoucím víkem a stěnou sudu zalijeme parafinovým olejem dostupným běžně v lékárnách – spotřeba asi 1dcl na 50L sud. Zamezíme tak přístupu vzduchu k vínu. Plovoucí víko klesá samo současně s hladinou vína. V porovnání se systémem duše je užívání na principu oleje méně pracné, odpadá ruční nebo mechanické spouštění plovoucího víka, odpouštění a dofukování duše, kontrola tlaku duše, stavu duše, hadičky atd.


Air systém nádrží na víno
------------------------------------------
spočívá v použití plovoucího víka s duší, která se nafukuje prostřednictvím pumpy s manometrem. Tento systém je čistý - což znamená, že se z nádrže vytankuje všechno víno. Při každém odejmutí vína z nádrže se povolí závit pumpy, dojde ke smrštění duše, víko poklesne znovu na hladinu vína a opět se duše přifoukne na požadovaný tlak a závit se dotáhne. Zároveň se víko může používat při kvašení. Na víku je kvasná zátka. Doporučujeme víko dát alespoň 10 cm nad kvas, aby se duše zbytečně neznehodnocovala.


Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
                  

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.111.183 (?)
6.8.2016 21:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslel jsem to takto, viz obrázek. Vyrobitelné na koleně, použitelné pro většinu netěsných sudů. Silikon je výborný materiál, pokud by se dodrželo, co potřebuje (čistota ploch a doba vytvrzení), není pochyb, že by to dobře drželo. Spoj toho límce by se 2-3cm přeložil, pojistil několika šroubky a taky zalepil silikonem. Bulkátko by nebylo třeba, CO2 by si cestu ven našel přes tu vodu. Jsem si vědom i záporných vlastností tohoto řešení. Horní hrana by byla ostrá, pokud by díl nepřipravil klempíř ve vybavené dílně a hlavně by se s plným sudem nedalo manipulovat, nebylo by ho za co chytnout. Muselo by se to vykýblovat. Taky by se hůř vymýval. Nemám to vyzkoušené, je to jen takový nápad. Jak těsní baňok na zelí nevím, nikdy jsem ho neprohlížel, asi i proto, že zelí nesnáším. S tou duší to je mazané! Taky by se to dalo nějak zimprovizovat k některým sudům.    Rosťa

Obrázky:

Připojit reakci
                     

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.233.160 (?)
6.8.2016 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Baňok na zelí má taky takovou vodní drážku jak je na Vašem návrhu. Dobré řešení.
Jen se silikony a lepením plástů nemám zkušenosti, tak prakticky nevím jak na to.

Rafael.

Připojit reakci
                        

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.111.183 (?)
9.8.2016 2:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Všechno je jednou poprvé. Je třeba přiznat, že se silikonem se dělá příšerně. Je to takové matlání. Namatlá se to na vše, co se ho dotkne. Velmi špatně se uhlazuje povrch, musí to být celkem rychle, pokud vrstva na povrchu už zasychá, shrnuje se. Pokud navíc musí výsledek dobře vypadat, např. v koupelně kolem sprchy nebo vany, je to adrenalín, to dělat. Nicméně to jde! Určitě to na sudu vyzkouším, ale až k podzimu, zatím mám jiné úkoly. Jednodušší varianta by byla ta, že by ten límec neměl dole ohyb s nástřihy. Jen pruh plechu, do kruhu stočený. Na stanovišti zajištěný proti pohybu přilepením proužky izolepy z vnější strany. Pak by se jen natlačil silikon do toho koutu, označeného jako "vymaznuto" a uhladil, nejlíp asi prstem. Muselo by ho tam být víc, drželo by to jen na něm. Nedovedu odhadnout, jak by to drželo, když by to občas dostalo ránu plným kýblem.  Bylo by k tomu třeba toto: Pévné nervy, vytlačovací pistole (od 30Kč), asi 2 kartuše silikonu (od 65Kč kus), a vhodný pás plechu. Pokud by se operace vyvíjela k nějakému zásadnímu nezdaru, jen by se to sundalo a setřel nebo oškrábal silikon. Rosťa

Připojit reakci
                           

Kvasná zátka


host - xxx.xxx.186.41 (?)
11.2.2019 13:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, chtěl bych požádat o informaci, zda je možné aby kvas zoctovatěl, když je na sudu kvasná zátka např. kvasy z hrušek či třešní, který jsou nachylné na octovatění. Do této chvíle mám za to, že kvasná zátka je taková pojistka právě proto, aby k něčemu podobnému nedošlo.

Děkuji za odpověď

Zdenek

Připojit reakci
                           

Kvasná zátka


pavelmicek (40) - xxx.xxx.221.243 (?)
11.2.2019 14:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně vydržely třešně 6 týdnů pod kvasnou zátkou v teplotě do 20°C bez docukření bez dokyselení. A to jsem do kvasu vstupoval tenkou trubičkou pro nasátí vzorku a párkrát mi to po dokvašení nasálo vodu. Deka po otevření byla zdravá.

Troufl bych si příště na 8 až 10 týdnů. Raději bych ale do kvasu nijak nezasahoval a ohlídal si nasáti vody.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10616.2.201930996
Odpeckovač116.2.201966
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191405
Kvasenie a palenie manga614.2.2019432
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192924
3D pálení2213.2.20192567
Kvas přes zimu1012.2.20191647
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917375
Kvasná zátka1611.2.201910775
Parciální fermentace39.2.2019392
Posudzovanie ovocného kvasu68.2.2019859
Pálenka z melasy207.2.20192133
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019674
Test na metanol786.2.201982973
Škrábavost pálenky464.2.201955810
Aroma slivovice352.2.20197730
Destilát z piva a vína121.2.201912256
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101048
Ředění slivovice629.1.20195258
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198023
Cukr626.1.20191287
Umístění palírny3918.1.20195100
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201912601
Chut po siře318.1.2019559
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192059
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191043
Destilace - základní dotazy4811.1.201911765
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019442
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917891
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019893
Síření sudů25.1.2019463
Pálenka z dýně584.1.201950451
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195569
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340536
Cukr nebo med?151.1.20193162
Ukončení destilace + ředění930.12.20182958
Zapach dymu429.12.2018876
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823787
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185492
Kotel na pálení destilátu621.12.20184012
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů