Kvašení jablečného moštu



xdusv333 - (2) - 5.232 (?) 
15.10.2018 7:21, zobrazeno: 9320x

Dobrý den,

prosím o radu. Letos poprvé zkouším založení kvasu z jablečného moštu. Vždy jsme doma prováděli zakládání z jablečného rmutu. Založili jsme jablečný mošt o objemu 2x 180 litrů před 4 týdny, kde jablečný mošt měl počáteční cukernatost 13 %. Včera jsem zkoušel změřit a hodnota cukru byla 0,7 %. Měl bych už zavést do pálenice? Prosím o info, nerad bych aby nám vznikl ocet.

Děkuji velmi

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 237.32 (?), 15.10.2018 12:07

0,7??? cim ste meral cukor? uz pod 5 je vacsninou kvas vykvaseny, takze okamzite chodte do palenice, ak je to pravda tych 0,7. potom napiste ako ste dopadol

Michal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 5.232 (?), 15.10.2018 13:24

Zdravím, měřil jsem to klasickým cukroměr který má rozmezí 0-20%, a to tak, že jsem si do odměrného válce nalil kvas a potom vložil cukroměr, kde se hladina zastavila na hodnotě 0,7 %. Právě mě to docela udivovalo, že je to tak rychle vykvašené. Před dvěma roky nám rmut trval 10 týdnu a konečnou curknatost měl cca2,5%, tak právě jsem s těch 0,7% trochu překvapený. 

díky za info, dam potom vědět.

Vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
xdusv333 - (2) - 5.232 (?), 23.10.2018 7:07

Zdravím, tak nakonec vyteklo 33 litrů, včetně naředění na 51%. :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 178.33 (?), 24.10.2018 8:34

Dobrý den,

letos bylo hodně jablek, takže jsem se rozhodl udělat pálenku z moštu.Cukernatost byla 14%(měřeno ponorným cukroměrěm).Nechtělo se mi jet do pálenice, kde mají sušené kvasinky, které kvasí téměř ihned. Sehnal jsem jen kvasinky vinka - nemám s nimi zkušenosti, namnožil jsem je podle návodu(nezvyklá doba 72 h). Po této době byl zákvas pěkně napěněný a vlil jsem ho do čerstvě vylisovaného moštu.Rozdílnost teploty moštu a zákvasu jsem dodržel.Překvapivě to pomalu kvasí(vršek lehce pění), po 2 týdnech je nakvašený mošt stále dost sladký. Byl jsem zvyklý na průběh bouřlivého kvašení, ale s těmito kvasinkami k němu nedošlo. Teplota cca 16 st. Jde mi o to, zda má někdo zkušenost s těmito kvasinkami.(vinka - hlubokoprokvášející, 1 sáček na 10 l moštu). Děkuji za reakci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 24.10.2018 9:55

Problém není v kvasinkách. Při 16 stupních nemůžete čekat bouřlivé kvašení, jedině snad ve velké nádobě, kde by se kvasící mošt sám zahřál. 
V teple kvasí bouřlivě za pár dní i mošt bez přidaných kvasinek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika