Jak na kvas



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?) 
8.9.2010 9:24

Mýlíte se. Zkuste si zadat do kteréhokoli vyhledavače "Příprava kvasu" a najdete řadu návodů, jak připravovat kvas. Doporučují zbavit ovoce listí a stopek, rozdrtit, ale o umývání se tam většinou nepíše nic. Na ovoci žijí kvasinky, které způsobují potřebné kvašení. Pouze při použití zvlášť dodaných kvasinek by mělo umývání ovoce svoji logiku.  Jistě, ovoce popadané do bláta je třeba umýt, ale u viditelně neznečištěných plodů, byť popadaných či otřesených,  nevidím důvod.
  Každoročně se účastním vinobraní - nejen koštu, i sběru. Víno se nesbírá po zemi, to jistě víte, ale když sem tam při sběru hrozen upadne, věřte, že vinař s ním neběží pod vodovod, ani jej nevyhodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 40.135 (?), 8.9.2010 10:04

A těch berušek a jiných breberek kolik při odstopkování podrtí a pak vesele vylisuje...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 129.96 (?), 8.9.2010 10:43

To je Váš názor a klidně si ho mějte. Pokud se ovšem podaří ovoce umýt, je to prostě ideální. Pokud budete chtít mít speciální chuť vaší pálenky nebo vína, klidně si tam ještě přihoďte lopatku hlíny, špetku hniloby, na špičku nože plísní a nějaký ten hmyz. Kromě toho ještě hromádku popela a prachu. To by v tom byl čert, abyste při degustaci nevyhrál první cenu.

Obhajujete svůj neobhajitelný názor. Ovšem někdo si třeba nemeje ani ruce. Ale proč ne, je to každého věc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 8.9.2010 11:46

Nevím, proč mi podsouváte něco o přidávání lopatky hlíny. hniloby, plísní, prachu či popela.  Já jen tvrdím, že tak jako se hrozny při přípravě vína nemyjí, tak není třeba umývat ani švestky při přípravě kvasu. Nic víc, nic míň. To není nic neobhajitelného. Důkladným omytím ovoce je zbavíte přírodních kvasinek a rozkvášení je potom pomalejší.
   V určitých případech ovoce umyji. To, když připravuji kvas z čistého, jablečného moštu, který zakvasím připraveným zákvasem z ušlechtilých kvasinek. To ale v případě kvasu ze švestek nedělám, ty přisypávám tak, jak dozrávají a padají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 129.96 (?), 8.9.2010 12:00

Nic nepodsouvám. Vy tvrdíte, že není vhodné ovoce omývat. Já tvrdím, že to vhodné je. Vy se bojíte odstranění kvasinek (těch nejběžnějších a některých dokonce škodlivých). Já se obávám, že tam naopak ty nízkoprokvašující a škodlivé zůstanou. Včetně zárodků plísní a hniloby. Vám špína v kvasu nevadí. Já se jí snažím odstranit. Vy se klidně zakousnete do neomytého jablka, já si ho napřed umyji. Tenhle zlozvyk mě naučila maminka. 

Tak jako jsou Vaše názory mnohdy velmi fundované, tady jste lehce mimo. No ale, kdopak z nás rozumí všemu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 4.94 (?), 8.9.2010 12:47

S manželem vlastníme zahradu s několika stromy švestek, durancií a každý rok pálíme 2-3 kotle, což u nás na Jižní Moravě znamená 50-70 litrů slivovice. Toto ovoce jsme nikdy neumývali, a přesto máme hodně cen ze soutěží koštu slivovice. Do beček neházíme nahnilé, nedozrálé ovoce, ale pěkně zralé, které spadne na zem, někdy i prasklé, tedy hodně vyzrálé. To je potom slivovička. Hodně rozdáme, hodně s přáteli vypijeme. Pokud vím z našeho okolí, švestky neumývá nikdo. Holt jiný kraj, jiný mrav. A pokud se týká jablka a jiného ovoce, málokdy po utrhnutí ze stromu s ním zamířím k vodovodnímu kothoutku. /Maminka mě to sice učila, ale asi na mě neměla tak dobrý vliv jak na vás. Zas mě z trnek naučila výborné koláče a kynuté knedlíky/. Kromě toho se pálením veškeré neduhy do konečného produktu nedostanou. A věřte, bacily nebacily, většinou nám třeba u táboráku stačí pro všechny jedna štamprla, která koluje. Yvona

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 26.219 (?), 8.9.2010 14:08

Za asi 30 let jsem v obecní pálenici vypálel mnoho tun trnek a meruněk, nic jsem neumýval, octěnky jsou na koláči pokaždé a rozhodně nepřidávají žádnou pachuť. Pokud vím, dělají to tak všichni. Samozřejmě že nahnilé ovoce do kvasu (máču) nepatří, ale umývání je při standartních podmínkách sběru naprosto zbytečné. P.G.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 235.249 (?), 8.9.2010 15:14
Naprosto souhlasím, mytí je nesmysl. Na ovoci není nic závadného, nezdravého ani nechutného co by bylo třeba omývat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.38 (?), 8.9.2010 15:18

Švestky nemyju.Aronii proplachuju vařící vodou.Jablka, hrušky máchám ve vaně studenou vodou.Stopky u hrušek odstraňuju.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 250.251 (?), 13.9.2010 11:29

Zdravím,

pan Vysloužil netvrdí že to není vhodné, ale jen že to není nutné. Samozřejmě listí, tráva, plísen a hlína by asi v kvasu neměly co pohledávat, tady není rozpor, ale když spadne švestka na trávu (čistou), tak nepovažuji za nutnost takto napadané švestky omývat.

S pozdravem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika