Jablečný kvas



host - 41.38 (?)
13.2.2012 22:30

jsem laik ale je mě divné že pekařské droždí /kvasnice/produkují alkohol?Může to prosím nějaký odborník vysvětlit zda je to vůbec možné.Děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Brňák - (4) - 55.96 (?), 10.2.2012 17:56, zobrazeno: 24772x

Mám v garáži každoročně uskladněná jablka (cca 100-150kg) a vždy bez újmy přečkala až do jarních měsíců. Dnes jsem byl pro doplnění na domácí stůl a zjistil jsem, že jablka neodolala současným mrazům.Jsou zatím krásná, ale zmrzlá.Dá se jejich hodnota zachránit tím, že z nich založím kvas?Nebo je již pozdě a musím je vyhodit?Prosím poraďte co s nimi.Děkuji.

   
host - 45.252 (?), 10.2.2012 18:05

Ano, dát na kvas, ale dříve než začnou hnědnout a kazit se.Tedy nejlépe hned pošrotovat a zalít kýblem horké vody s 1kg rozpuštěného cukru.Na to dát rozkvašené pekařské droždí.A už druhý den to bude v teple 13-20C kvasit! Udělal jsem to taky tak ted v únoru.

      
Brňák - (4) - 55.96 (?), 10.2.2012 18:21

Děkuji za radu a povzbuzení, že v tom nejsem sám.Hned zítra se do toho pustím, ať je nějaký užitek, kdaž to takhle dopadlo.Ještě jednou děkuji.

         
host - 220.205 (?), 11.2.2012 21:38

Spíše bych doporučil chladnomilné kvasinky BS 10, 20 g / 100 l kvasu za 49,50 Kč. Dodavatele najdete na Internetu. Jablka rozhodně rozřízněte, zkontrolujte čistotu jadřince, odstraňte stopky a pomelte.  Pokud jablečnou drť vystavíte teplotě nižší než-li 10 °C nic se nestane do dodávky kvasinek. Tyto kvasinky pracují již od 8 °C. S dávkou cukru +- 1% lze v tomto poněkud extrémním případě souhlasit. slosar-petr@seznam.cz

            
host - 45.252 (?), 13.2.2012 17:01

Šmáriá... u metráku-ů jablek bych tedy stopky trhat nechtěl, stejně tak je zbytečně půlit.Šroták vezme celé jabka v pohodě a nahnilé pozná snad každý.Dávám vždy obyčejné pekařské droždí za 8Kč rozmýchané a rozkvašené v hrnku s hodně cukrem a jab. kvas kvasí dost bouřlivě i při teplotě kolem 10-13C!!! A hlavně vždy z něj nateklo nadprůměrné množství! Jabka zimní totiž ponechaná do ledna, února získají plným dozráním maximum cukrů... Kvas klidně může i zmrznout a přenesením do tepla se kvasinky zase začnou množit a kvašení se znovu rozjede-vyzkoušeno!(na podzim při časném příchodu mrazů)

               
host - 65.199 (?), 13.2.2012 17:15

Těžko najít v tomto ročním období místnost s teplotou, v které by to      kvasilo. V souvislosti s Vašimi příspěvky mne napadá otázka, zda droždí a ušlechtilé kvasinky jsou to samé.???   j.c.

                  
host - 220.205 (?), 13.2.2012 18:01

Samozřejmě, že je mezi droždím a chladnomilnými kvasinkami značný rozdíl. Droždí vyžaduje vyšší teplotu ke zdárnému průběhu kvašení, ale nejsem si zcela jist, zdali je do ovocných kvasů vhodné. To samé to určitě není. slosar-petr@seznam.cz

                  
host - 45.252 (?), 13.2.2012 20:16

Kvasí to, teče to, chutná to!!! A i s obyčejnými pekařskými kvasnicemi!!! Není třeba z toho dělat vědu a reklamu drahých o málo účinějších kvasnic.Ja mám ve sklepě v jeho nejhořejší části nad schody v pohodě 10-15C a kvasí to jak divé i na perakřském droždí ostatně to nedělám takto poprvé.Kvas vedený kolem 15C je naopak kvalitnější než něajké rychlokvašky při 20-25C.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 13.2.2012 22:11

Ano, kvasí to a teče to. O tom není sporu.  Je pravda, že přivést kvas rychle a v celém objemu ke kvašení je důležité, stejně tak je teplota mezi 15 a 20 stupni lepší než nad 20 či pod 10 st.  Přesto si myslím, že přídavek zákvasu z kultur vinných kvasinek, příp. speciálních pro kvasy do nedoslazeného ovoce se na kvalitě destilátu projeví a nejsou to vyhozené peníze.Ve srovnání s cenou nádob, ovoce, energie, pálení, času už vůbec.

                     
host - 41.38 (?), 13.2.2012 22:30

jsem laik ale je mě divné že pekařské droždí /kvasnice/produkují alkohol?Může to prosím nějaký odborník vysvětlit zda je to vůbec možné.Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika