Hnijící kvas?



milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 67.16 (?)
26.9.2016 12:20

Zdravím 

Rád by som sa spýtal či 3 sudy slivkoveho kvasu nechať v chodbe kde je vďaka ochladeniu už len 16.5 oC alebo ich mám premiestniť do obývačky kde je 19-20 oC? Tie 2 mesiace by sme nejak vydržali... 

A ci to pracuje keďže 2 sudy majú pevný podiel hore a tekutinu dole a akosi nič dole nepadá.  Fotky prikladám. 





Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 39.26 (?), 16.9.2016 22:38

Práveže som ako prvé skúšal ze keď zmacknem boky suda ci hladina v bublatku na strane suda poklesne. Samozrejme poklesla. Následne sa vrátila naspäť po uvolneni stlacania suda. Takže som presvedčený ze je to utesnene dobre. 

P. Rafael myslite si ze by malo prísť ešte po 25 dňoch k bublaniu? Keď presvecujem nádobu silnejším svetlom tak vidím dole 8.5cm usadeniny následne nad ňou 34 cm tekutiny a hore 7cm hustého s naznakmi medzi tým hustým sú bublinky co2. To je ten stredný sud na fotkách. Ináč ten stredný je čisto z ringlot.  V krajných je asi polovica aj modrých sliviek. 

Čo je ale divné ze tie ostatne 2 sudy majú odspodu 30 cm len čistú tekutinu (samozrejme takej červenej farby) a nad ňou nejakých 17cm hustého s bublinkami co2.

Potom som este našiel na jednom strome 10kg sliviek a keďže mi to bolo ĺúto zjesť a ani som už nemal do čoho ich dať tak som to dal do takej provizórne bandasky s hore urezanym vrchom a ešte do dvoch 1.5l PET fľašiek s odrezanym vrchom a stiahnutím v mikrotenovych sáčkoch. Foto prikladám. 

Ináč v minulosti som robil víno z ríbezlí a bolo dobré.  Tiež z ryže sa mi podarilo urobiť chutné víno.  Tak nejaké začiatky už boli.




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 232.158 (?), 17.9.2016 7:59

Jedním ze znaků ukončeného kvašení je, že hustý podíl klesá ke dnu. Už ho nemá co nadnášet. Nahoru vystupuje šťáva a začíná se čistit. Časově to určit nejde - záleží na mnoha faktorech.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 236.138 (?), 17.9.2016 20:11

To je nepochybně pravda, ale přesto mnozí Moraváci před propadnutím koláče, speciálně u slivovic varují. Nepochybně je to proto, že je tato vrstva nositelem mnoha škůdců kvasů, což nepochybně může kvalitu budoucího destilátu ovlivnit. Obranou může být např. PE folie dobře zatažená gumicukem, případně ochrana atmosféry nad kvase pomalu vznikajícím SO2 z roztoku např. siřičitanu či jiných sloučenin se čtyřmocnou sírou účinkem např. kys. chlorovodíkové. Žádné křísotvorné kvasinky pak nemají šanci kvas napadnout. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.132 (?), 18.9.2016 7:31

Jo, pokud tam napadený koláč je tak určitě odstranit - nenechat ho propadnout!

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.26 (?), 18.9.2016 11:40

Takže musím len čakať že ten hustý podiel sa rozpadne a pôjde na dno a ostane max. ten koláč? 

A je isté že sa toho dočkám? Lebo akosi sa to nehýbe.  Navyše v tých dvoch krajnych sudoch na spodku nie je úplne nič. To mi je podozrivé. 

A podĺa informácií čo som našiel ma byť kvas hotový za 2 mesiace.  Verím tomu ze to asi myslia pri ideálnych podmienkach. 

Uvažujem ci po mesiaci kvasenia ma zmysel kvasenie podporiť trebárs ze by som kúpil nejaké kvasinky a hodil ich tam ešte dodatočne.  Samozrejme zamiesal a príp.  čiastočne pricukril. 

Alebo do toho nezasahovat a nechať to na prírodu?

Prosím poraďte.  Vo výrobe kvasu som začiatočník a robím ho 1. krát. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 18.9.2016 13:00

Nic ve zlém, ale pokud jste začátečník a kvas zakládáte poprvé, věřte raději přírodě. Pokud jste použil zralé sladké rozmačkané ovoce, tak by se neměl stát velký průser, když dva měsíce necháte kvas kvasem. Dodatečné přidávání kvasinek a cukru to nevylepší.  Akademické debaty odborníků o plovoucím koláči, jeho potopení či odstranění jsou jistě správné. Někdo zásadně míchá, jiný zásadně nemíchá. Každý už zažil, že jednou jel pálit a na povrchu byl pevný podíl, jindy se koláč nečekaně potopil.  Na výsledný destilát to nemívá až tak významný vliv.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 18.9.2016 13:26

Ano, přesně tak... Zapomeňtre na kvas, pokud je švestkový tak tím spíš. Vzpomeňte si někdy v listopadu, do té doby třeba choďte na hřiby. Jednoduše - nedělejte NIC! Nic nesledujte, nic nehlídejte... Koncem Listopadu se objednejte do pálenice a nechte to vypálit. Nebudete litovat, opravdu ne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.26 (?), 18.9.2016 14:09

OK. Ďakujem za ukludnenie. Do kvasu sa priznám ze som sem tam dal aj nahnilu slivku príp. s jemnou plesňou. Ale nejak extra bordel v žiadnom prípade. 

Zas co viem tak susedia dávajú do kvasu komplet všetko čo nájdu.  A vypália. Ja nepotrebujem slivovicu na súťaž ale aby bola.

Tak som zvedavý či to časom sa spracuje ale verím že áno.  Resp. dúfam v to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 18.9.2016 18:52

Někdy "ve srandě" říkám, že nejlepší slivovice je ze švestek které se sbírají hráběma na dvorku... nahnilé, včetně kuřinců :-). No - není to tak daleko od reality - kuřince jsou vlastně "živná sůl" která se kupuje a dodává (někdy).

Opravdu - na švestkovém kvasu není co zkazit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 67.16 (?), 26.9.2016 12:20

Zdravím 

Rád by som sa spýtal či 3 sudy slivkoveho kvasu nechať v chodbe kde je vďaka ochladeniu už len 16.5 oC alebo ich mám premiestniť do obývačky kde je 19-20 oC? Tie 2 mesiace by sme nejak vydržali... 

A ci to pracuje keďže 2 sudy majú pevný podiel hore a tekutinu dole a akosi nič dole nepadá.  Fotky prikladám. 





Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika