Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Dřinka - použití

Stránky: 1, 2, 3   

Dřinka - použití


host
5.9.2001 11:42, počet návštěv: 33833
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Může mi někdo poradit o použití plodů Dřinky?
Koupil jsem zahradu i s tímto stromem a zatím jsem se s ním nesetkal.
Děkuji
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.174.49 (?)
7.11.2008 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokud máme na mysli stejný plod-tvarem i barvou podobný šípku, který roste na stromě-větve nejsou rovné, ale jakoby klikaté, dají se přidávat do kvasu a pak vypálit na dobrou kořalku!!!dobrou chuť

Připojit reakci
      

Dřinka - použití


Lumikol (109) - xxx.xxx.181.138 (?)
8.11.2008 15:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, před lety nám chlapík na tržišti v bulharsku vnutil drienky(tak jim ríkají tam)Mají to tam jako všelék, spařují je na čaj při chřipce, dělají z nich marmeládu, kořalku snad i sirup.Dal nám jich pytlík že si je máme zasadit, a nikdy už nebudem nemocný.Marmeláda co jsem vyrobyla byla super pod maso, bohužel mi nic nevyrostlo.

Připojit reakci
         

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.86.245 (?)
24.6.2009 19:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z Bulharska jsem si dovezl dřín tak před 15 lety. Tady roste dost pomalu, je tak 2,5 m vysoký, ale rodí poměrně dost. Dovezl jsem si i pár receptů v bulharštině. Tady je pokus o překlad:

DŘÍNKY – MNOHO PEKTINU A VITAMÍNU C

Dřínky obsahují hodně vitamínu C, pektin, lehce osvojitelné cukry. Když jsou usušené, uchovávají si užitečných vlastností. V zimě pomáhají při prostuzení a chřipce, žaludečních potížích (průjem).Užitečné jsou proti špatnému cholesterolu, ale musí se s nimi opatrně, protože mají silný zácpový učinek.

Marmeláda – jam

Produkty: 1 kg dobře zralých dřínek, 1kg jablek, 2 kg cukru, 1 litr vody, 1 čajová lžička kyseliny citronové.

Postup: Nechte dřínky odležet 48 hodin aby obměkly. Umyjte je a odpeckujte. Oloupejte jablka a nařežte je na drobné kostky. Smíchejte je s dřínky. Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte kyselinu citronovou a vložte do něj ovoce. Vařte asi 10 minut a sundejte z ohně. Nechte ovocnou směs odstát 4 – 5 hodin, pak ji opět zahřejte na ohni asi 10 minut. Sundejte a nechte znovu odstát několik hodin.
Znovu zahřejte ovocnou směs 15 minut nebo do dosažení potřebné hustoty. Horkou marmeládu nalejte do skleniček, zavřete a obraťte vršky dolů, aby udělaly vakuum.

Sirup

Protukty: 1 kg dřínek, 2 kg cukru, 2 litry vody, ½ čajové lžičky kyseliny citronové.

Postup: Očistěte dřínky od stopek, umyjte je a vařte ve vodě do změknutí. Přeceďte jejich šťávu a potom ji smíchejte s cukrem a vařte sirup do zhoustnutí. Před sundáním z ohně nasypte kyselinu citronovou a zamíchejte. Ještě horké nalahvujte.

„Sladko“ (ovoce zavařené v hustém cukrovém sirupu)

Produkty: 1 kg velké zralé dřínky, 1,5 kg cukru, 2 čajové hrnky vody, 1 čajová lžíce kyseliny citronové.

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek a pecek tak, aby se plod nepotrhal. Dejte je do studené vody aby neztmavly. Uvařte hustý sirup z cukru a vody. Jakmile je sirup hotov, vložte do něj předem odcezené dřínky a vařte dokud ovoce nezměkne a „sladkoto“ nezhoustne. Před sundáním z ohně přidejte kyselinu citronovou a rozmíchejte. Nechte odstát hotové „sladko“ několik hodin a pak ho nalejte do zavařovací sklenice. Kdo chce, může je sterilizovat asi 10 minut.

Kompot

Produkty: velké, dobře uzráté dřínky, po 8 polévkových lžících cukru na každou litrovou zavařovací sklenici, větvička (stonek) „indrišé“(druh pelargonie se silně aromatickými listy – Pelargónium roseum).

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek. Rozdělte je do 1 litrových zavařovacích sklenic tak, aby ovoce bylo trochu pod polovinou sklenice. Nasypte po 8 polévkových lžících cukru do každé sklenice, vložte 1 – 2 lístečky „indrišé“ a zalejte vodou po hrdlo. Zavřete je víčky a sterilizujte 15 minut.

Ať chutná

Johnieb

Připojit reakci
            

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.133.210 (?)
24.8.2009 12:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco s alkoholem by nebylo?Ať mám v zimě něco proti chřipce.
Připojit reakci
               

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.153.166 (?)
15.9.2014 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer! Marmeláda z dřínků je pracná, ale výborná a sirup dělaný za studena ještě lepší.

Připojit reakci
                  

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
15.9.2014 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná by bylo dobré zasypat je cukrem jako višně a zalít je alkoholem.Dřínovka by se mohla podobně jako griotka uplatnit jako alkoholický nápoj.Problém je, že dřínky dozrávají postupně, což u višní tak není. Zatím jsem to nezkoušel, ani dřínkovici nepálil.Ale dřínka je nezmar a bývaly kdysi v Šumicích i dřínkové hody.  AB

Připojit reakci
                     

Dřinka - použití


milanfiala (1141) - xxx.xxx.95.70 (?)
15.9.2014 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kamarad zahradkar bol na koštovke a sutaži o najlepšiu palenku v madarsku, vravel slivovice slabe nič moc ale vyhrala to Drienkovica čo bol milo prekvapeny.

Obrázky:
Drienka
Drienka
Připojit reakci
                        

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
15.9.2014 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kedy tam zase pojede?Dostane za domácu úlohu, aký je postup výroby Drienkovice.Som hlboko presvedcený, že Drienkovica má svoje kvality.Preto sem s nimi na tomto fóru.  AB

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.157.7 (?)
16.9.2014 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zasadil jsem si tu erbovní dřevinu na zahradě a jsem dost zklamaný velikostí plodů. Nedokážu si představit trhání nebo sběr na kila. Jedině snad průběžné třepání do plachty. Ale aby toho bylo dost na vypálení, to je vyloženě z říše snů.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019246231
Pálenka z kdoulí222.12.201923803
Dřevo do destilátu462.12.201933247
Škrábavost pálenky5125.11.201968878
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141712
Domácí pálenice1923.11.201912533
Tis cerveny323.11.2019618
destilační přístroj105523.11.20191470361
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912122
Zakalená část pálenky1311.11.20192122
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932953
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923435
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929741
Pečetní vosk114.11.20192031
Palenka z datli?103.11.20197372
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914270
Vaření hroznového vina21.11.2019480
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019747
Pálenka z dýně6030.10.201959602
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919876
Míchat lutr při 2D?528.10.20191576
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921817
Zakalená slivovice17222.10.2019239235
Koupě Palírny 1614.10.20194491
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919501
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191491
Test na metanol832.10.201997608
Kvas trnky630.9.20191288
Šípkovica ako ma to2326.9.201941891
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191394
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192275
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193822
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923824
Novy kvas nekvasi712.9.20191800
Výtěžnost a cena1012.9.20192329
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191844
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911234
Destilační přístroj193.9.20194584
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201938164
Da se to este?927.8.20191777
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů