Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Dřinka - použití

Stránky: 1, 2   

Dřinka - použití


host
5.9.2001 11:42, počet návštěv: 30093
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Může mi někdo poradit o použití plodů Dřinky?
Koupil jsem zahradu i s tímto stromem a zatím jsem se s ním nesetkal.
Děkuji
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.174.49 (?)
7.11.2008 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pokud máme na mysli stejný plod-tvarem i barvou podobný šípku, který roste na stromě-větve nejsou rovné, ale jakoby klikaté, dají se přidávat do kvasu a pak vypálit na dobrou kořalku!!!dobrou chuť

Připojit reakci
      

Dřinka - použití


Lumikol (109) - xxx.xxx.181.138 (?)
8.11.2008 15:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím, před lety nám chlapík na tržišti v bulharsku vnutil drienky(tak jim ríkají tam)Mají to tam jako všelék, spařují je na čaj při chřipce, dělají z nich marmeládu, kořalku snad i sirup.Dal nám jich pytlík že si je máme zasadit, a nikdy už nebudem nemocný.Marmeláda co jsem vyrobyla byla super pod maso, bohužel mi nic nevyrostlo.

Připojit reakci
         

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.86.245 (?)
24.6.2009 19:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z Bulharska jsem si dovezl dřín tak před 15 lety. Tady roste dost pomalu, je tak 2,5 m vysoký, ale rodí poměrně dost. Dovezl jsem si i pár receptů v bulharštině. Tady je pokus o překlad:

DŘÍNKY – MNOHO PEKTINU A VITAMÍNU C

Dřínky obsahují hodně vitamínu C, pektin, lehce osvojitelné cukry. Když jsou usušené, uchovávají si užitečných vlastností. V zimě pomáhají při prostuzení a chřipce, žaludečních potížích (průjem).Užitečné jsou proti špatnému cholesterolu, ale musí se s nimi opatrně, protože mají silný zácpový učinek.

Marmeláda – jam

Produkty: 1 kg dobře zralých dřínek, 1kg jablek, 2 kg cukru, 1 litr vody, 1 čajová lžička kyseliny citronové.

Postup: Nechte dřínky odležet 48 hodin aby obměkly. Umyjte je a odpeckujte. Oloupejte jablka a nařežte je na drobné kostky. Smíchejte je s dřínky. Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte kyselinu citronovou a vložte do něj ovoce. Vařte asi 10 minut a sundejte z ohně. Nechte ovocnou směs odstát 4 – 5 hodin, pak ji opět zahřejte na ohni asi 10 minut. Sundejte a nechte znovu odstát několik hodin.
Znovu zahřejte ovocnou směs 15 minut nebo do dosažení potřebné hustoty. Horkou marmeládu nalejte do skleniček, zavřete a obraťte vršky dolů, aby udělaly vakuum.

Sirup

Protukty: 1 kg dřínek, 2 kg cukru, 2 litry vody, ½ čajové lžičky kyseliny citronové.

Postup: Očistěte dřínky od stopek, umyjte je a vařte ve vodě do změknutí. Přeceďte jejich šťávu a potom ji smíchejte s cukrem a vařte sirup do zhoustnutí. Před sundáním z ohně nasypte kyselinu citronovou a zamíchejte. Ještě horké nalahvujte.

„Sladko“ (ovoce zavařené v hustém cukrovém sirupu)

Produkty: 1 kg velké zralé dřínky, 1,5 kg cukru, 2 čajové hrnky vody, 1 čajová lžíce kyseliny citronové.

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek a pecek tak, aby se plod nepotrhal. Dejte je do studené vody aby neztmavly. Uvařte hustý sirup z cukru a vody. Jakmile je sirup hotov, vložte do něj předem odcezené dřínky a vařte dokud ovoce nezměkne a „sladkoto“ nezhoustne. Před sundáním z ohně přidejte kyselinu citronovou a rozmíchejte. Nechte odstát hotové „sladko“ několik hodin a pak ho nalejte do zavařovací sklenice. Kdo chce, může je sterilizovat asi 10 minut.

Kompot

Produkty: velké, dobře uzráté dřínky, po 8 polévkových lžících cukru na každou litrovou zavařovací sklenici, větvička (stonek) „indrišé“(druh pelargonie se silně aromatickými listy – Pelargónium roseum).

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek. Rozdělte je do 1 litrových zavařovacích sklenic tak, aby ovoce bylo trochu pod polovinou sklenice. Nasypte po 8 polévkových lžících cukru do každé sklenice, vložte 1 – 2 lístečky „indrišé“ a zalejte vodou po hrdlo. Zavřete je víčky a sterilizujte 15 minut.

Ať chutná

Johnieb

Připojit reakci
            

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.133.210 (?)
24.8.2009 12:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco s alkoholem by nebylo?Ať mám v zimě něco proti chřipce.
Připojit reakci
               

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.153.166 (?)
15.9.2014 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer! Marmeláda z dřínků je pracná, ale výborná a sirup dělaný za studena ještě lepší.

Připojit reakci
                  

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
15.9.2014 20:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná by bylo dobré zasypat je cukrem jako višně a zalít je alkoholem.Dřínovka by se mohla podobně jako griotka uplatnit jako alkoholický nápoj.Problém je, že dřínky dozrávají postupně, což u višní tak není. Zatím jsem to nezkoušel, ani dřínkovici nepálil.Ale dřínka je nezmar a bývaly kdysi v Šumicích i dřínkové hody.  AB

Připojit reakci
                     

Dřinka - použití


milanfiala (1142) - xxx.xxx.95.70 (?)
15.9.2014 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kamarad zahradkar bol na koštovke a sutaži o najlepšiu palenku v madarsku, vravel slivovice slabe nič moc ale vyhrala to Drienkovica čo bol milo prekvapeny.

Obrázky:
Drienka
Drienka
Připojit reakci
                        

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
15.9.2014 21:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kedy tam zase pojede?Dostane za domácu úlohu, aký je postup výroby Drienkovice.Som hlboko presvedcený, že Drienkovica má svoje kvality.Preto sem s nimi na tomto fóru.  AB

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.157.7 (?)
16.9.2014 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zasadil jsem si tu erbovní dřevinu na zahradě a jsem dost zklamaný velikostí plodů. Nedokážu si představit trhání nebo sběr na kila. Jedině snad průběžné třepání do plachty. Ale aby toho bylo dost na vypálení, to je vyloženě z říše snů.

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


vyslouzil (17090) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.9.2014 13:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je otázka, zda se dřínkovice nevyrábí podobně jako některé malinovice, borůvkovice, jahodovice či borovičky. Vypálí se kvas z jablek, řepy, brambor nebo obilí a do nich se naloží ty dřínky (maliny, jahody, jalovec). Po vyluhování se z tohoto macerátu vypálí průtahový destilát. U nezkušených degustátorů tyto destiláty díky svému pronikavému aromatu často vítězí.

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.105.33 (?)
16.9.2014 20:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V parku v Olomouci jsou "statné" stromy dřínů, úrodu každého odhaduji na 30 kg. Takže mít někde na mezi 5 stromů, máte po problému. Já postupné dozrávání a možnost otřepat přezrálé plody do plachty vidím jako výhodu.

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
16.9.2014 21:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám, bohužel,jen jeden exemplář ušlechtilého dřínu ze Slovenska.Každý rok překrásně kvete a plodí.Na kvas je plodů ale málo.Vím, že v obci Šumice (blízko Uh.Brodu) existovala kdysi celá stromořadí a dokonce měli v obci i dřínkové hody.Tedy v září.Zda měli také na hody dřínkovici, nebo jiné produkty, by se dalo možná ještě dnes zjistit.Snad se ozve nějaký tamější pamětník.

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


Gareth (14) - xxx.xxx.101.37 (?)
26.9.2014 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pochádzam z oblasti Malých Karpát, keďže je to vápencový kras, tak sa tu miestami drienkam celkom darí, vačšinou však na dosť exponovaných miestach - majú tam dosť slnka. v lese ich často krát prerástli vyššie stromy a plodov majú iba zopár. Zatiaľ som z Drienok robil iba marmeládu, avšak túžim po pálenke. Internetovaním som zistil, že v Rakúsku sa v určitej oblasti drienkam výrazne venujú, takže to isto musí ísť aj vo vačších objemoch. Možno by to chcelo jeden rok zopár stromov zoťať, a spodné konáre tiež opilovať - kvôli lepšiemu prístupu a možno by to šlo. Len ochrancov prírody to asi až tak nepoteší. 

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.178.235 (?)
26.9.2014 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Těší ma, že ste sa ozvali, aká je ta mameláda a kde je ta oblasť v Rakúsku. Rád bych sa poučil a najprv okoštoval. Sú pekné ušlachtilé odródy, ktoré by nahradily ty staré! "Čo hceš, možeš!"  A.Bas@tiscali.cz

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


Gareth (14) - xxx.xxx.101.37 (?)
27.9.2014 18:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Akurat dnes a zajtra maju festival - Pielachtaler Dirndlkirtag.

Marmelada je velmi chutna, proste chuti trosku kyslejsie po drienkach.

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.251.118 (?)
29.12.2014 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím.Vidím, že o drienkovici kvôli jej vínimočnosti veľa neviete, tak niečim prispejem.Bývam v Slovenskom krase, kde je drienok v lese ako smrekov na orave.To je prvý predpoklad pri myšlienke páliť drienkovicu.Musíte mať veľa stromov, pretože drienky dozrievajú postupne a jeden strom zbierate aj na 4-krát.Na pálenku sú dobré totižto iba drienky, ktoré po jemnom zatrasení stromu samé spadnú.Potom ich ešte niekto necháva rozložené v skleníkoch, alebo na pôjde aby dozreli, zmäkli a lepšie scukornateli.Takže nechcem nikomu brať vietor z plachiet, ale ak má na záhrade 1 strom, z drienkovice asi nič nebude.Fakt, že sa niekomu strom neprijal ma nijako neprekvapuje, pretože drienka ja náročná na prostredie a rastie len na teplých kyslích pôdach s vápencovým podložím.Podľa mojich pozorovaní takmer výlučne len na svahoch smerovaných na východ a juh.

Čo sa týka samotnej drienkovice.Podľa mňa je to jeden z najlepších destilátoch vôbec.Takže ak vyhrala v Maďarsku drienkovica, vôbec sa nečudujem.Kto vyhľadáva niečo iné ako klasiku(slivku, meruňku, hrušku atď) tomu vrele odporúčam ochutnať drienku.Ale musí byť zo spoľahlivého zdroja, pretože človek v snahe prísť k zisku dokáže divy.U nás je drienkovice dosť, ale v priemere z 5-tich mnou ochutnaných drienok mojim kritériam zodpovedá len jedna.Samozrejme všetko je spôsobené chamtivosťou ľudí, ktorí sypú do kvasu cukor ako do sirupu, alebo chcú ušetriť za vypálenie atď.Pri tej cene sa niekedy ani nečudujem.Na čiernom trhu ide 1L za cca 30-40€.U nás sa jej hovorí aj šusterovica, pretože bývaly prezident Šuster ju dosť reklamoval.Ľudi ale asi odrádza tá cena.Kto by ale skúsil drienkovicu od zberu až po vypálenie, verte,že tá cena by sa mu nezdala vysoká.Tento rok som 150L drienok chodil zbierať 6 dní, a to bol celkom dobrý rok.POZOR: strom drienky okrem toho má aj nejaké čiastočky, alebo vlákna(neviem to presne pomenovať),ktoré sa uvoľňujú pri zatrasení stromu a potom vas svrbí celé telo podobne ako pri styku so sklenenou vatou.Nepomôže ani sprcha crying.Takže pozor pri zbere a ani v najväčších horúčavách nechodiť v tričku wink.Kvôli tomu to radšej ľudia kupujú drienky od tých našich opálených spoluobčanov, ktorí si so zberom ale ťažkú hlavu nerobia a zbierajú rad radom všetko.Potom sa kupci čudujú nad výťažnosťou, znali problému to nacukrujú a...

S kvasom netreba robiť žiadnu vedu.Môj recept: na 100l kvasu cca 90l drienok, niekto popučí, niekto nie.Ja ich preženiem mlynčekom špeciálne prispôsobeným aby narušil šupku, ale nerozdrvil kôstky.1-2 kg cukru, doliať cca 6-10l vody (podľa hustoty brečky).Ja nepridávam žiadne enzýmy, kultúrne kvasinky atď.Kvasí to v pohode pri 16-20°C cca 4-6 týždňov.Ak nemáte termýn v pálenici, nič sa nedeje-vydržia podobne ako slivka.Tohto roku mi tych 150l kvasu dalo 14l 50% úžasnej drienkovice s prenikavou vôňou, ktorá veľmi chutí aj ženám.Ak otvoríte dobrú drienkovicu niekde na oslave, o chvíľu sa budete cítiť ako v drienkovom sade.Tú silnú arómu ja osobne mám na drienke najradšej a vôbec sa mi to nejavý ako rušivý moment ako napr.pri čerešni.Ale koľko ľudí, toľko chuti.Už sa teším na ďalší rok cheeky

Nedá mi ešte nespomenúť, že som pil celkom dobrý destilát, kde mal známy kvas drienka: slivka 50:50,nakoľko dozrievajú v podstate v rovnakom období.

Takže toľko k drienke.Štefan

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


Gareth (14) - xxx.xxx.65.137 (?)
25.8.2016 2:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, pán Štefan.

Ako krásne ste o drienke a drienkovici napísal. zatial sa mi podarilo drienkovicu koštovat iba raz, v Tvarožnej Lhote na Slávnosti Oskoruše, kde prebieha aj degustácia ostatných destilátov. zo zhruba 1300 vzoriek tam bola iba jedna jediná. nebola až tak krásne aromatická, ako ste ju popísal vy, tak ale ani nebola vaša. snáď sa tento rok dostanem do Rakúska na ich festival, čo som písal predtým. No a začiatkom augusta tohto roku som si spravil vylet, k vám do Slovenského krasu. Hlavne za jaskyňami, Betliarom, a Zadielskou dolinou, ale aj som bol veľmi zvedavý na lokálne vína (našiel som dvoch vinárov. Aktívne som pátral aj po drienkovici, ale tam som už bohužial neuspel, iba jedna babička v Krásnohorskom podhradí mi povedala, že dáky jej sused obcas k nej príde po drienky. Pani mala dva celkom pekne stromčeky, obsypané plodmi, dokonca už aj dozrievali.

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


Pierre (77) - xxx.xxx.49.102 (?)
5.8.2018 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rád by som obnovil túto tému a dolpnil zopar informácii čo som pozisťoval od známych, ktorí drienky pestujú.

 Drieň, aj ked rastie vo voľnej prírode, pochádza z Malej Ázie, a na naše územie drieň doniesli Turci, kde sa udomácnil, a potom voľne šíril v prírode. Jedna oblasť je napr. vo Vihorlatských vrchoch.

Kolegyna v práci ma 6 ha sad sliviek, kde okrem nich pestuju aj drienky. Drienky používa na priamy konzum, džem, a drienkovicu. Ta je veľmi cenená, zvyčajne ju nikto nechce predať.
O drienky sa nestará vobec, same rastú dlhé roky. Rodia každý rok, aj ked pridu jarné mrazy, kvety su mrazuvzdorné. Casto je to prvá potrava pre včely.
Korenový systém je mohutný a hlboko koreniaci. Prvé roky slabo rastie (aj preto že buduje korene).

Drienky vylučne striasa, nikdy neoberá.
Osobne mi chuť mi pride kyslá, sem tam niektorá drienka prekvapí. Ale to závisí asi aj od odrody, stanovišta atď. Ona odrodu nevie, sadil to dávno jej svokor. Nove šlachtené odrody co som pocul sú oveľa sladsie.

Drienkovica - pil som iba raz takže neviem porovnať i inými drienkovicami, ašak tu čo som chutnal bola vynikajúca. Chuť príjemne trpká, krásne jemna aróma, ľahká.  Chuť drienkovice si človek zapamätá.

Trošku ma prekvapilo, p. Štefan píše, že zo 150 l kvasu 14 l drienkovice. Pretože za tie desaťročia kolegyna nikdy nemala ciac ako 4 l palenky zo 100 l kvasu. Predpokladám, že znova znova ten cukor hraje rolu.

Ešte k použití drienky, čítal som, že z drienok je dobrý čaj, ktorý sa pije pri hnačke.

Pierre.

Připojit reakci
                           

Dřinka - použití


host - xxx.xxx.78.75 (?)
22.8.2018 11:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň, uvažujem o novej výsadbe a zvažujem aj drienky. Možno som veľa krokov popredu, ale zaujíma ma nie len, ako zabezpečiť ich prospievanie, ale aj to, ako potom úrodu spracovať. Koľko kríkov doporučujete, ak by som chcel robiť drienkovicu? Aký je špeciálny mlynček na prípravu kvalitného kvasu, ktorý drienku naruší, ale kôstku nerozpučí? Dá sa kúpiť, ale upraviť z existujúceho? Ako? Ďakujem za odpovede.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
borovička717.6.201919773
Z ceho udelat visnovku717.6.2019513
Zapach dymu515.6.20191294
Slivovice jak poznat archív109.6.20199716
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201926878
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191182
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934728
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019795
Turbo kvasnice3519.5.20197850
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921199
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201929900
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019939
Škrábavost pálenky4727.4.201960486
Archivace slivovice427.4.2019758
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019632
Kvas z mandarinek1616.4.20191576
destilační přístroj104915.4.20191427712
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948649
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191674
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191833
Aroma slivovice364.4.201910576
Palenka z datli?92.4.20196061
Ochutnávka Radimov623.3.20191787
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194527
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019863
Parciální fermentace518.3.20191138
Ananasový kvas214.3.2019805
Kvas z mirabelek2011.3.201913288
Kvasenie a palenie manga710.3.20191209
Dřinka - použití229.3.201930094
Destilace - základní dotazy497.3.201915384
Test na metanol8025.2.201988775
3D pálení2323.2.20194327
Koupě automatické pálenice 11021.2.201938532
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201916950
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191761
Odpeckovač317.2.20191001
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192575
Kvas přes zimu1012.2.20192658
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201920347
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů