ahojte
prosim vas mate niekto skusenosti s archivovanim resp. dozrievanim palenky v dubovom sude? čital som že napr slivovici stači tak cca 6mesiacov a može sa naflaškovat (do plna).
o jablčkovicii ("kalvados") som napr čital že sa do suda dava cca 70% a ked ma 40% sa flaškuje toto trva mnoho rokov.
mna by skor zaujimalo ako spravne založit- nastartovat novy sud planujem kupit objem 10L a neviem aku intenzitu vypalenia zvolit udavaju sa 4 druhy L - jemne prazenie, M - stredne prazenie, M+ - stredne tazke prazenie, H - silne prazenie. dalej neviem či sa može sud naplnit palenkou hned teda po vypareni alebo je lepšie tam naliat na nejaky čas napr. vino, portske.
niekde som čital že napr. hruškovica dozrievala v dubovom sude 3 roky spolu so sušenymi hruškami a potom sa flaškovala.
mate niekto skusenosti so sudom?