Ano může se to stát. V prvé řadě chybí informace o časovém průběhu kvašení a skladování kvasu. Konec roku byl velmi teplý. Pokud byl kvas uskladněn bez uzavření (s kvasnou zátkou) tak se mohlo stát, že kvašení proběhlo v pořádku ochranný "koláč" který se vytvoří v nádobách bez kvasné zátky, propadl a pak jednoduše líh z neuzavřeného kvasu vyprchal. Je třeba kvas průběžně hlídat, případně změřit cukroměrem proces kvašení. Páleničář nemá jak zjistit kolik je v kvasu lihu neboť pevné složky kvasu zkreslí měření lihoměrem. Kvas vypadá navenek v pořádku a voní. Začne proces pálení a neteče skoro nic. V případě dvoukotlového systému řeči, že paleničář zapoměl zavřít ventil je zcestný neboť po cestě ze surovinového kotle přes chladič, epruvetu a sběrné nádrže lajtru žádný takový ventil není. Chyba není v palírníkovi ale v kvasu.