O tom doporučení přidat cukr samozřejmě vím a taky přidávám, ale už jsem to rozkvašoval na zkoušku i bez cukru, rozdíl byl jen v rychlosti a bouřlivosti rozkvašení zákvasu, ale to je asi logické, k aktivaci došlo tak jako tak. Zde jsem se vyjadřoval k tomu co je v návodu (jen přídavek vlažné vody) a i podle něj to funguje.
Jsem taky člověk co má rád precizní prác, i se vším včetně zaklídání kvasu atd. si rá vyhraju a snažím se to dělat pořádně. Právě proto u některého ovoce používám tyto osmoticky odolné kvasinky, píšete o pěnění, určitě jste si všiml, že pěnivost je práve u těchto osmoticky odolných kvasinek minimální a za sebe můžu potvrdit, že to opravdu funguje. Ale např. do švestek jsem je letos nedal, ty mi vykvasily vždy perfektně, ale v minulých letech jsem je dával do všeho včetně ztekujících enzymu. Honza