Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jako jednoduchý způsob založení kvasu považuji tento:
1. Jen zralé ovoce, mytí je zbytečné
2. Naplnit sud ze 4/5 (při kvašení nabude)
3 Ovoce rozmačkat - jádroviny podrtit, švestky stačí pomačkat. Dosypávání není ideální, ale u větších nádob se mu nevyhneme
4. Zakrýt dobře doléhajícím víkem. Drobnou netěsnost nám unikající plyn odpustí.
5. Počkat 6-8 týdnů při 15-20 st.C. Pálit, když přestane ucházet CO2 (nezhasne svíčka)

Zákvas, bublátko, enzymy, míchání, živná sůl, to všechno možná ovlivní výsledek, ale nepříliš významně.
  Měřit cukernatost hotového kvasu nemá smysl. Zejména, máme-li hodně sladké švestky, durancie, Toptasty (25 - 35 Brix, což letos patrně bude), které mnohý pěstitel ještě přikrmí tzv. "na rozkvašení"cukrem. Takový i dobře vykvašený kvas bude mít dost zbytkového cukru (má ho i suché víno). Nemá smysl jej měřit a znovu rozjíždět dalšími kvasinkami, zahřátím, atd. Máme-li takové ovoce, pak se hodí s pálením vyčkat - klidně do jara.Kvalitě destilátu to jen prospěje. Odpůrci ethylkarbamátu a ti, kterým příchuť jader v destilátu vadí, by s pálením otálet neměli.
   O přídavku cukru toho bylo napsáno hodně v jiných vláknech. Při cukernatosti ovoce nad 20 Brix lze říci, že neprokvasí, skončí v kanálu. U málo sladkého,  ovoce, s nedostatkem kyselin, u nestabilních kvasů, v teplém letním počasí může rozumný přídavek cukru zvýšit stabilitu kvasu, výtěžnost a v konečném důsledku i kvalitu destilátu.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika