Je to trochu jinak. Po dokončeném kvašení ustane vývoj oxidu uhličitého, takže čajová svíčka u hladiny stále hoří. Je to spolehlivá zkouška na ukončení kvašení, ovšem v extrémních případech selhává. Pokud máte nádobu plnou z 90%, CO2 se nemusí udržet na hladinou na svíčka hoří, ačkoliv proces kvašení nebyl ukončen. Pokud v opačném případě máte nádobu plnou jen z 50%, CO2, který je 1,6x těžší nežli vzduch svíčku zhasíná. Řeším to tak, že nádobu s kvasem nakloním, až se kvas dotkne okraje nádoby, čímž CO2 z nádoby "vyliji"-. Test opakuji za několik hodin. 20 let staré jablečné víno bude již nepochybně zoxidované na jablečný ocet. Jistě se dá využít k přípravě holandské omáčky či jinak, ale s vykvašeným třešňovýjm kvasem bych ho nemíchal. Zdraví PŠ