Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jestli je možné z rok starého kvasu vytvořit ovocný ocet? Minulý rok jsem nasbíral 50l bečku třešní a bohužel jsem otálel s pálením. Kvas po čase začal zavánět lepidlem (kanagon) a tak jsme nakonec nepálili. Bečka ovšem zůstala po celý rok na svém místě, prostě se na ní zapomělo (byla zavřená) a teď znovu po roce, kdy máme nachystané třešně pro kvašení a následnému pálení, tak jsem otevřel i zapomenutou bečku. Již nesmrděla kanagonem, ale hezky voněla byť silnou, ale zároveň zajímavě ovocně uhlazenou octovou vůní. Po lehkém ochutnání na jazyku šla i cítit ona kyselost asi po octu a na povrchu se udělala tuhá blána, viz. obrázek. Blánu jsem vyhodil, ale v zápětí po zkoumání na netu jsem ji vrazil zase zpět. Proč? Našel jsem články o výrobě ovocných octů. Je tudíž možné z této zapomenuté ovocné břečky, vyrobit ovocný ocet, který se člověk nemusí bát pít z důvodů případně nepřeměněných pro člověka škodlivých (někdy smrtících) alkoholů? Pokud probíhá octovatění alkoholu, jsou přeměněny i alkoholy jako metanol? Nikde se při výrobě těchto ovocných octů nikdo nezmiňuje o tomto "jedu", čili sám předpokládám, že se též přemění. Zkusil jsem změřit obsah alkoholu skleněným lihoměrem a ukazoval 0. Buď má již odslouženo a nebo to ukázal správně. Díky za případné rady kdo s tímto má zkušenosti.