Rád bych nenápadně připomněl, že rumy, stejmě tak jako giny, whisky či brandy jsou kategorie/skupiny nápojů a mohou mít vzájemně dost odlišné chuti a vůně. Z této skutečnosti vyplývá, že "rum", chápaný jako přídavek do čaje, griotky či vánočního pečiva (tedy vpodstatě široce oblíbený Tuzemák) lze vyrobit jenom použitím lihu, vody, rumové esence a kuléru. Já osobně bych se vůbec nezabýval zkoumáním, zda lze tuto kapalinu vyrobit jiným způsobem. Asi by bylo lepší, hledat mezi prodávanými rumy takový, který by vyhověl požadavkům pro komkrétní použití - pití či přidávání do něčeho. Jinou cestou může být dílem googlení, dílem vlastní pokusy s kořením, třeba přidávaným do levnějších rumů (destlátů z třtinové melasy). Je to tak jako tak jen otázka kulinářského vkusu.