Špatně se mi zařazují příspěvky, tak musím oslovovat...
Vážená paní, diskuse je o trnce obecné, prunus spinosa, ne o duranciích nebo švestkách!!!
*
A co se týká toho "divokého kvašení" jak popisujete, taky jsem ho částečně zažil.
Můj děd, jak už mu došly kádě, samozřejmě bez bublátek, jen přikryté nějakým hadrem, tak zkvašoval švestky i v koupacích vanách, trokách apod.
Jenže v té době bylo švestek víc než sena tak nějaké ztráty vůbec neřešil. Vyhazovaly se zhnilé a plesnivé koláče o tloušťce i desítek cm.
Ale to přece neznamená, že bych to měl dělat taky tak.
*
Zručný sběrač nasbírá za hodinu cca 10kg trnek. Za tu době měli naši předci ve stodole plný vůz setřepaných švestek...
Tak proto ta pro někoho možná "přehnaná pečlivost"!
Rafael.