pokiaľ ste rozrábal kvas presne podľa návodu, tak sa ani nečudujem, že sa nerozkvasili ani po 5 dňoch.Ja som sa totiž zatiaľ nestretol s návodom, kde by bolo potrebné pri rozkvášaní dodať cukor.Pri mojom prvom pokuse s kvasinkami sa mi stalo presne to isté.Ale logika mi hovorila, že ak sa kvasinky živia cukrom, tak im ich musím dať.Pri následnom zakladaní kvasiniek som ich vždy dával do cukorného roztoku cca.30°C, hoci v návode väčšinou uvádzajú vyššiu teplotu.Zatiaľ sa mi nestalo, aby do pol hodiny nerozkvasili.Najlepšie je ale rozkvášať v miestnosti, kde máte kvas, aby mali rovnakú teplotu a predišlo sa teplotnému šoku kvasiniek pri pridaní do kvasu.Pekárenské kvasnice, podľa môjho názoru, nie sú príliš vhodné, nakoľko sú zamerané najmä na výrobu CO2 (aby cesto nakynulo).Toľko ku kvasinkám.Čo sa týka toho zbytkového cukru, z toho by som ešte vedu nerobil, pokiaľ stále kvasí.Niekedy s tým proste nenarobíte nič.Zvlášť tohto roku, neviem prečo,(možno že bol dosť daždivý?) som mal aj ja ten zbytkový cukor dosť nadpriemer oproti iným rokom, hoci som pri kvasení robil všetko možné aj nemožné.Najnižšie som sa dostal pri drienkach-6 Brix.Dajte vedieť výsledok