Cca 180L jablečného kvasu o počáteční cuk. 21Brix divokými kvasinkami prokvasilo při cca 17C na zbytkových 10,5Brix. Alkoholovitost kvasu je tedy nyní cca 6%. Ještěmě napadá, že je alkoholovitost o něco vyšší vlivem obsahu sušiny v 180L kvasu, neměla by se sušina-pevný díl počítat do celkového obejemu v litrech kvasu, ale nepočítám že by i tak alkoholovitost překročila 10%...Kvasinky běžné by obecně bez problémů měly prokvasit sice značně pomalu, ale přece až kvas o alkoholovitosti 10-14%, proč tedy můj kvas nechce v teple cca 17C dokvasit? Již z něj poslechem uniká tak jednou za minutu pár bublin CO. Zkoušel jsem už dvakrát připravit přesně dle návodu zákvas kvasinkami Vinka a ač byla sklenice i voda převařená, Vinka se nerozkvasila ani po 5-ti dnech při 20C a nakonec se na hladině objevila plísen. Vinka kvasinky mám 2 roky staré. Ještě zkusím do kvasu dát zákvas s obyčejných pekařských kvasnic. Prosím jen komentáře k otázce, zdržte se poznámek o lihu z cukru a nepitelnosti apod. Děkuji.