...a také bych rád upozornil na to, že je třeba dodržovat pro třešně, višně a meruňky vhodnou teplotu kvašení. Tedy rozhodně ne více než-li 18 °C, jinak Vám intenzivní vývoj CO2, který odnese vůně budoucího destilátu, ovšem na chuti se to nepozná. Takže rozhodně přendejte část kvasu do jiné nádoby tak, aby v té původní zbylo asi 20% volného objemu, změřte teplotu kvasu, a pokud je vyšší než-li 18 °C, začněte chladit. Dělám to tak, že do mrazáku umístím 2 dvoulitrové PET lahve s 1,7 l vody a po zamrznutí vody je v kvasu stále měním. Ideální teplota pro tyto kvasy je asi 15 - 16 °C. Kvašení by mělo probíhat asi 5 - 6 týdnů, pokud to bude trvat 2 týdny, pitelné to bude, ale meruňkovici poznáte až v ústech, nikoliv čichem. slosar-petr@seznam.cz