Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Dobrý sváteční den,
mám drobný technický dotaz, pro Vás skušených asi trocha úsměvný..
Skouším a testuju (spíš začínám) protože "dedím" vinohrad po dedečkovi, kotrý dělá nejlepší víno, ale u nás je spíš v kurzu páleno.
Takže můj první pokus z loňska, vínovice z druháku, byl uspokojivý až nadprůmer, já mu řýkam, že je jak z bonparů. Netřeba ani brzdit, ani hlava nebolí.. :) Vlastne ani nevím, jestli je to po Vašem skutečne druhák. Takoví mám od neho název na papírku (z výlisků z vína, vody a cukru; prokvasit, nechat sednou a vyčistit).
Tenhle rok je extra pokus, to sem se mu radči ani nepriznal, podobný druhák + druhák z druhákových kvasnic z minulého roku (byly zdravé a voňavvé) + sedlé kvasnice z regulérního vína a dál standartní postup.
To bude asi pro Vás moc.
Má otázka tedy je kolik může orientačne víno dát vínovice.. asi neplatí, že ze 100 litrů 10% alkoholu je 20l 50tky minus nejakých 10% straty objemu - t.j. 18l pálenky ze 100l vína.
Děkuji za odpověd a rady. Názory na moje pokusy budou asi těžký. :)
Michal