Zdravím,
já experimentuji s pálením všeho možného šípků včetně.
Nechávám si pálit v pálenici. Na cca 20kg sušených šípků 60 litrů vody = 50l kvasu
Cukr se musí přidat nejlépe ten ovocný, po rozmočení přidám kvalitní kvasinky pro rmuty ztekující enzym a enzym k uvolnění aroma. Je to drahé ale při sběru šípků pochopíte :-) Kvasí to obtížne ale dobré kvasinky to zvládnou. Musíte mít také sud s kvasnou zátkou a včas poznat konec kvašení, jinak kvas hořkne od jadérek. Před destilácí musíte kvas zcedit od pevných částic vznikne (kalné) víno a to nechat vypálit v pálenici.
Ale pozor při varu to šíleně pění musíte pridat olej před destilácí.
No a pálenka má nádhernou temnou vůni jemně hořkou chuť.
Z šípků je to opravdu extrém ale i z rybízu je znamenitá.
hodně zdaru