Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pane Šlosare, jistě víte že převod takových jednotek je dost ošidná věc. Ne moc přesná, ale i tak prakticky použitelná.
Tak jsem přemýšlel proč jsme došli k rozdílné hustotě?
*
Ve stupnici Oe se obsah necukrů zahrnuje empiricky, na základě přírodních podmínek pro zrání vína. I proto se na území Německa používají maličko odlišné stupně Oechsle než ve Švýcarsku.
Aplikace kterou jsem nedávno objevil, FermCalc, nabízí k převodu °Oe (old) a °Oe (new)...
Já jsem primárně použil on line převodník na stránkách refraktometr.cz. kde mají °Oe jen jeden.
Viz. obrázek.
*
Vy jste zřejmě vycházel z něčeho např. takového, citace z vinobrno.eu:

Oechsleho moštoměr udává rozdíl hustoty moštu a vody, násobený 1000 (např. 83 o Oe odpovídá hustotě 1,083 g/l). Přepočet stupňů o Oe na o NM je pouze přibližný: o NM = o Oe/4 – 2 resp. 3. Potíž je v tom, že hustotu moštu ovlivňuje kromě cukru i bezcukerný extrakt, který v příznivých letech představuje průměrně 2%, v nepříznivých létech 3% obsahu v moštu (méně cukru a více kyselin). Proto se od hodnoty o Oe/4 odečítá v příznivých létech 2, v nepříznivých létech 3. ...


Rafael.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika