Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pane inženýre, čím déle si píšeme, tím jsou mé názory těm Vašim bližší. Určitě víc, než hosta 129.96, který by klidně 50% cukrů v ovoci nahradil krystalem.  
Píšete: Tvrzení, že jen z nedoslazeného máče (kvasu, zápary) je možno připravit kvalitní destilát, považuji, diplomaticky řečeno, za úsměvný. 
   V tomto, budte se možná divit, s Vámi souhlasím. Nejsem si sice vědom, že bych toto někdy napsal,  i s cukrem lze vyrobit kvalitní destilát. Můj názor je ten, že budme-li mít dva zdravé, dobře ošetřené kvasy z vyzrálého ovoce, jeden s cukrem a druhý bez, bude lepší pálenka z toho nedoslazeného.
   Máte pravdu, že v některých letech a v některých lokalitách se vína doslazují. Ale není to proto, aby víno bylo kvalitnější (lepší extrakce aromatických látek apod.). Je to nutné zlo, neboť poměr zbytkového cukru a kyselin ve víně musí být vyrovnaný, aby se dalo pít.  To ale v případě pálenek potřeba není.
   O vodce jsem se s Vámi nechtěl přít, taje její výroby a konzumace neznám. Jen jsem uvedl, že jsem měl zato, že se vyrábí z obilí, zatímco Vy jste psal, cituji, že velmi kvalitní vodku je možné přece vyrobit pouze ze zkvašeného cukru!
   S většinou toho, co píšete ve svých příspěvcích a stránkách, bez výhrad souhlasím. Někde jsou ale vpašovány údaje s nimiž se ztotožnit nemohu. Např.:
Ačkoliv jablka obsahují průměrně 8,9% cukru, je vhodné přidat další cca 3% cukru (na 60 litrů moštu tedy 1,8 kg) čímž se nepatrně zvýší podíl alkoholu.
  Přidáme-li k 8.9 procentům další tři, získáme roztok 11,9 %ní. S tím jistě souhlasíte. Ve výsledku bude čtvrtina sacharidů v kvasu pocházet z dodaného cukru a tedy čtvrtina pálenky nebude mít svůj původ v ovoci. To věru není nepatrný podíl. Nebo je to jinak?.
   Výrobě destilátů nepochybně velmi dobře rozumíte. Nemohu se ale zbavit dojmu, že jaksi "kopete" spíš za palírny než za konzumenty.. Možná sám nějakou provozujete, možná jim dodáváte technologie, nevím. Snahou palírny je zpracovávat co nejalkoholičtější kvasy. Logicky,  předestiluje-li páleník 300 litrů kvasu, bude jistě spokojenější, když mu zákazník zaplatí za 40 litrů pálenky než za 28 litrů. Platí se totiž jen alkohol.
    Degustace destilátů a interpretaci jejich výsledků nemám za příliš validní.  Jde o pouhé společenské akce, již výběr a erudice samotných "someliérů" o mnohém svědčí. Navíc, na internetu je možno koupit takové množství ovocných esencí a aditiv do destilátů, že hodnotit  pálenku podle jednoho ochutnání je stejné, jako volit nejkrásnější dívku podle digitálního snímku  projetého fotoshopem.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika