Je to pořád stejné. Ačkoliv se portál jmenuje "Dvouletý kvas", i zde se diskutuje přídavek cukru do máče. Odhlédněme od toho, že v Rakousku a Německu se to smí, viz: Klaus Hagmenn, Birgit Essich: Pálíme ovoce, VÍKEND, 2007, str.94. Že by byli Češi chytřejší než-li část Evropy, když je to u nás zakázané? Já nevím! Zákon 61/1997 toto zakazuje. Malý přídavek cukru do máče především způsobí významné prodloužení doby jeho zpracovatelnosti, což je velmi užitečné především u třešní, višní a meruněk či mirabelek a dalším, často nedoceněným efektem je i to, že na začátku kvasného procesu spolu soupeří řada kvasinek a ne všechny chtějí produkovat jen etanol, některé agresivní typy i kys octovou, jiné aceton, křísotvorné pentanoly (tzv.amylylkoholy), prostě přídavek cukru (v případě hruškového máče i snížení pH např. kys. sírovou na hodnotu 3) a přístup vzduch umožní množení buď divokých kvasinek či silně prokvašujících vinných kvasinek z rodu Saccharomyces cerevisiae (asi 1000 druhů). Vím, že mi všichni nefandí, ale malý přídavek sacharozy vede k rychlému rozkvašení (pozná se pěnou) a tudíž k potlačení jiných, velmi nežádoucích procesů, ale pak je třeba zabránit přístupu vzduchu, pokud to jde a pokud je problém, tak alespoň PE plachtou.slosar-petr@seznam.cz