Abych trochu podepřel svůj názor na mytí ovoce, dal jsem si práci a příslušné statě v publikacích našel. Netvrdím, že se vším, co je v knížkách napsáno, souhlasím. Ale z hlediska mytí ovoce jsem zajedno.
„Malá rekapitulace o moštování – k moštování se nehodí nezralá a nahnilá jablka – totéž platí o čistotě plodů, propláchněte je proudem vody.“ (Radek Wagner-Calvados po lopatě)
„Padané plody (švestky) se taktéž třídí (s velkou pečlivostí) a perou se například proudem vody (v koši). Praním se zbaví hlíny, písku, trávy, listí a také alespoň části různých mikroorganismů, lpících na jejich povrchu..
Kvasná nádoba polepená cukernou šťávou je dobrou živinou téměř pro všechny mikroorganismy, ale také pro takzvané „kvasné mušky“, které přelétávají do kvasu a infikují ho, což opět vede k jeho zoctovatění.“ (Jílek, Zentrich-Příprava kvasu na výrobu slivovice)
„Získávání šťávy ke kvašení. Výroba ovocné šťávy sestává z vytřídění a oprání ovoce, drcení, úpravy drti a lisování šťávy.“ (Cibulka-Domácí vína, piva, likéry a medoviny)
„Praní zbavuje ovoce mechanických nečistot a snižuje jeho mikrobiální kontaminaci.“ (Helena Uhrová-Děláme si sami víno)
Vybral jsem jen několik knížek, v dalších se píše totéž.