Odpařování alkoholu z kvasu bych se vůbec nebál. Mnozí pisatelé nechávají měsíc i déle odvětrávat pálenku v otevřeném demižonu a ztrát se také nebojí. Já to nedělám, je škoda nechat vůni jen pánubohu. No a že by z kvasu měl ještě rychleji odcházet alkohol otom pochybuji. V poslední půjčené knize jsem četl, že kvas se má ještě po propadnutí,,koláče" nějaký čas nechat stát, a to z důvodu lepšího rozložení slupek a pevných částic které tímto dodají ještě lepší vůni a urovnání harmonie kyselin. Nemyslím že by to byl špatný názor, jen pokud by se jednalo o ovoce málo sladké a s nízkým procentem alkoholu by mohlo dojít k nějakému kažení. Při dostatečné cukernatosti a čistotě v tom nevidím problém. Lepší je nespěchta ani při pálení nespěchat. VašekB.