Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jablkovce (jabkovice) je destilát z jablek, u nás je vyráběn především z kvasu rozemletých jablek, někdy nesprávně označovaný jako calvados.
Pravý calvados je ušlechtilý jablečný destilát vyráběný ve francouzské Normandii a je chráněnou značkou, podobně jako francouzský koňak, či armaňak. Každý výrobce se drží svého osvědčeného postupu, který lze shrnout asi takto: vyrábí se ze starých a lokálních sladkých, kyselých a natrpklých odrůd (smíchaných v určitém poměru) s vyšším obsahem tříslovin. Vyzrálá jablka se lisují a nepřislazený mošt vykvasí na slabě alkoholické víno (kolem 6% alkoholu, cider, který cca jeden rok dozrává …). Nesířené a vyzrálé víno se podrobí hrubé a jemné destilaci, která se provádí velmi šetrně, aby nedošlo k degradaci jablečného aroma. Vypálený calvados minimálně 2 roky zraje v navíněných sudech z dubového dřeva (po portském, malaga...) a teprve potom se ředí. Navíc se provádí tzv. cselování, smícháním z různě starých destilátů, pro dodržení stejné jakosti výrobku. Ve Francii je calvados svojí jakostí přirovnáván ke koňaku (a také se obdobně označuje, podle stáří "nejmladší" složky v destilátu).
Toto je stručný popis výroby, podrobný je uveden v různých monografiích o calvadosu, kde si jej může, každý zájemce nastudovat (zde na to není dostatečný prostor).

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika