Souhlasím, žádné ovoce prvotně není lihovaté, to skutečně dělá necitlivý přídavek nějakých cukrů a nechci to specifikovat, prostě jakýchkoliv. Lesní med je možná v "jakési" oblibě, ale obsahuje terpeny z jehličí na rozdíl od světlého, ale nejsem včelař tohle vím z literatury. Nevím, jak to myslíte s tím pokazením jablečného máče. Ze zkušeností vím, že je velmi stabilní a proč přídavek nějakých sacharidů? Třeba ve formě medu? V kombinaci s OVOPRESEM, který vyrábí Ekozym Vizivice se zkrátí doba rozpadu pevné jablečné hmoty, čím se uvolní vonné složky a máč ztekutí mnohem rychleji, což je velmi žádoucí. Takže pokud se nějaký sacharid či štěpící enzym nedodá, kvašení jde poměrně rychle, snadno se po třech týdnech dostanete na hodnotu 3 - 4 Brixi a není to ku prospěchu spektra vůní a chutí konečného destilátu, věřte mi, je skutečně jakýsi lihovatý, prostě vonných komponent je málo. Ale pro švestky to neplatí. slosar-petr@seznam.cz