Vážený pane. Válka teď probíhá v ČSSD, ale to sem nebudeme plést. Jistě jste odborník přes chemii, klobouk dolů. Pro mě je podstatné a praktikuji to již léta, nepřidávám do kvasu kupovaný cukr, jak píšete, že není čistá sacharóza, ani jiný. Dívám se na to tak, bez nějakých univerzitních znalostí, že bych do kvasu vkládal něco nepřirozeného, navíc, co z přírody momentálně nevzešlo. A daří se. Ti, co do kvasu valí cukr nebo med, nemají větší výtěžnost, to je mnohokrát ověřené. Chuť je jemná, aromatická, my tomu říkáme "šťávenka pro děti", někteří jí dokonce přeměřili lihovatost. Cukráři mají vždy destilát drsnější. Základ je dozrálé až téměř přezrálé ovoce, ale to tady už padlo vícekrát. Pálím ze Švestky domácí a z pološvestky Wangenheimove, to společně kvasí, i když mají různou dobu zralosti. Ke konci roku zavezu do pálenice a je vymalováno. Když se urodí, tak pálím z Jaderničky moravské, ale to je už jiná kapitola.