...nedočkavců, kteří jedou do pálenice pálit zkvašené, pocukrované, zelenomodré švestky, zato co já teprve zakládám kvas...
Všechny příručky a doporučení zkušených páleníků hlásají sice pravdu, ale má to jeden nedostatek. Popisují zakládání kvasu z pravých švestek. Jenomže kvůli šarce již řadu let převládají v kvasech švestky a pološvestky s jinou dobou zrání, jinou cukernatostí i jinou charakteristikou dozrávání. Takže rady, že se sběrem švestek se má čekat do října, že nejlepší jsou plody scvrklé u stopky a že kvas je díky vysokému obsahu cukru i kyselin velmi stabilní, to vše platilo pro Domácí švestku. Nelze automaticky tato pravidla aplikovat na veškeré modré ovoce. Dnešní kvasy se zakládají někdy již uprostřed léta, z plodů různé cukernatosti, u stopky nescrkávajících, s jiným sklonem k octovatění a oxidaci. To všechno je třeba zohlednit a ke švestkovým kvasům se chovat opatrněji než dřív - spíš volit režim jako u kvasu z rynglí či mirabelek.