Jsem začátečník a na jednom vebu jsem našel toto (uvádím pouze výběr z textu) :
Pálení probíhá ve dvou stupních:
1/ destilace ovocného kvasu v surovinovém kotli s přímým ohřevem a mícháním kvasu. Získáváme tak destilát tzv. "lutr" s obsahem ethanolu /alkoholu/ 20 - 30 %. Jedná se o polotovar nevhodný ke konzumaci, obsahující vedlejší produkty lihového kvašení chuťové nepřijatelné a ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ!
Proto je nutné lutr ještě zušlechtit!
Sem to chápu. Ale následujícím řádkům nějak nerozumím :
2/ rektifikace lutru - při této operaci se lutr zesiluje na požadovanou lihovitost a čistí od cizích, nežádoucích, páchnoucích, zdravotně závadných zplodin pocházejících z fermentace ovocných kvasů. Říkáme tomu zušlechťování ovocného destilátu. Pálení se provádí v měděném kotli. Měď zbavuje kořalku od síry, která se do kvasu a lutru dostala při síření. Ohřev je přímý a při destilaci se z vypáleného destilátu odděluje:
I. frakce - úkap /estery, aromatické látky a methylalkohol/
II. frakce - jádro /nebo prokap
III. frakce - střední je vlastní ovocný destilát
Lze počítat s tím, že ze 100 l lutru získáme 30 - 35 l střední frakce /jádra/
III. frakce - dokap je část destilátu, kterou získáváme pokračujeme-li v destilaci po ukončení pálení III. frakce.
Jak může být jednou … III. frakce - střední je vlastní ovocný destilát a vzápětí níže III. frakce – dokap … může mi toto někdo z odborníků vysvětlit?! … a co dělají s II. frakcí - jádrem/nebo s prokapem …
Děkuji za případné vysvětlení. Zatím Neználek.