mám na zahradě hady - co s nimi?



tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?)
29.4.2008 11:37

Zmije v kompostu, to mi moc nesedí - užovka, to je jiná. Podél Ohře jsou jich stovky a spousta zahrádkářů je má v kompostě. Zmije jsou tam taky, ale dál od vody.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 41.2 (?), 28.4.2008 17:19, zobrazeno: 72371x

Mám chalupu v Beskydech, není přímo u lesa, kolem jsou louky, které jsou nesečené. Už vloni se tam objevili hadi a letos je jich ještě více. Když tento víkend vylezlo sluníčko a oteplilo se, zjistila jsem že kolem živého plotu, který mám z keřů a jehličnanů se vyhřívají klubka hadů, podle klikyháků nahoře mám za to, že to jsou zmije. Můj pejsek jednoho hada překousl, z toho mu natekla tlama. Narychlo jsem kolem keřů vykosila trávu, ale hadi určitě kvůli tomu nezmizeli. Může mi někdo poradit, co s nimi? Zmije jsou prý chráněné, ale jsou blízko domu a bojím se jich. Veruna

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 28.4.2008 20:06

Velmi delikátní situace. Když zavoláte na nejbližší stanici ochránců přírody, mohou být vstřícní nebo taky ne. Sama hady neodeženete, jestli se jim u vás líbí. Že by u živého plotu bylo tepleji, když je tmavý, vyhřátější od slunce? Loni v září jsem málem zašlápla zmiji na cestě k lesu v Pošumaví. Byly jsme obě rády...

H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 205.168 (?), 28.4.2008 20:55

Pokud jsou to zmije, zkuste je zaplašit vibracemi. Zmije je velmi plachá ale hluchá. Reaguje citlivě na otřesy v okolí. I zvuky způsobují vibrace, máte-li tolerantní sousedy můžete zkusit techno nebo rockovou "diskotéku". Mají li "Vaši hadi" štěrbinovité oko jsou to jistě zmije, mají-li oko kulaté bez štěrbinové zornice jsou to pravděpodobně užovky hladké - pak není třeba žádné opatření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 29.4.2008 7:39

ten klikyhák by měl být směrodatný, tedy pokud si jste jistá. Zmije je nehezký had - tělo má (vzhledem k délce) dost tlusté - pokud to byl štíhlý, elegantní had, je to spíš užovka.
Loni se mi něco obrovského (asi užovka stromová) objevilo u kompostu, (asi se tam líhnou), naštěstí jen jednou a celé léto byl klid.
Na ochránce (ani na ZOO) bych moc nespoléhal - jo, ledaže byste jim tvrdila, že je to kobra, která utekla sousedovi... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 41.2 (?), 29.4.2008 9:34

Jako kluk jsem často pobýval na zahrádce u babičky a dědy. Každoročně se líhly zmije za plotem v kompostu. Každé slunné ráno se přišli vyhřívat na kameny jež sloužili jako nášlapky v trávníku cestou k ohništi. Děda mi vždycky říkal " koukej se na ně, nechoť za nimi a ať tě nenapadne po nich něco hodit." Když se zmije připlazili na své oblíbené místo, přesunuli jsme se mi na jiný konec zahrady. Za hodinku byly pryč. Tato "simbióza" fungovala obou straně léta letoucí a v pohodě. Samozdřejmě chápu že je to jiné, když se zmijí bojíte, ale zkuste je pochopit. Sami od sebe po Vás nepůjdou. S pejskem je to horší. Sám se divím, že je pes nevyplašil. Možná nebyli hadi dost ohřátí, tak že nebyli tak rychlí. Držím palce ať vše vyřešíte rozumem a bez ukvapených činů. L. Řežábek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 29.4.2008 11:37

Zmije v kompostu, to mi moc nesedí - užovka, to je jiná. Podél Ohře jsou jich stovky a spousta zahrádkářů je má v kompostě. Zmije jsou tam taky, ale dál od vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 205.168 (?), 29.4.2008 12:52

Zřejmě máte na zahradě zimoviště hadů. Říká se "..na svatého Jiří vylézají hadi a štíři..", takže se probudili a prohřívají ztuhlá těla. Měli by se teď rozejít na svá teritoria a zimoviště opustit. Zmije nežijí pohromadě ve skupinách, ale jako osamělí strážci svého teritoria. Mohla by vám na zahradě zůstat osamělá samice (samci jsou tuláci), která zde může přivést na svět potomstvo, které s ní nezůstává, ale odchází pryč. Přesto nevěřím, že by si zahradu plnou pohybu v blízkosti lidí vybrala za své bydliště, spíš přijde občas lovit hraboše.

Klikihák u zmije je sice většinou výrazný, ale i užovka má určitou kresbu na zádech. Abyste měla jistotu, zda je to zmije či užovka (nebo obojí, protože hadi často zimují společně), zkuste si prohlédnout fotky užovky: http://www.nature.unas.cz/faunaCR/uzovkahl.htm a zmije: http://www.hlasek.com/vipera_berus_4193.html  Všimněte si očí, zmije má "hadí oko" se štěrbinovitou zřítelnici, užovka kulaté "přátelské oko" jako ještěrka nebo slepýš. Další rozdíly: užovka je velmi hbitá a nikdy se při ohrožení nestáčí do útočné pozice, zmije je pomalejší a v ohrožení se stočí a zastrašuje. V akutním pocitu nebezpečí i syčí a se zavřenou tlamou naznačuje útok, ale ani tehdy nekousne. Uštkne jen pokud jí fyzicky ublížíte.

Užovka je pro zahradu velmi užitečný pomocník, zbaví vás hrabošů a není nijak nebezpečná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 205.168 (?), 29.4.2008 12:54

moc se omlouvám za ten "klikyhák", hrubka jak na základce, FUJ!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.190 (?), 29.4.2008 14:17

Dobrý. Já bych jenom doplnil ještě jedno poznávací znamení na tu zmiji a to na první pohled evidentní. Zmije má hlavu ve tvaru trojúhelníku a užovka spíše kulatou.Užovka má ráda vlhké prostředí a syčí. MB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 29.4.2008 14:26

Ono se asi to hadí (zmijí)uštknutí dost démonizuje, nebude to nic příjemného, ale smrtelně nebezpečné to taky není. I bez nějakého toho hadího séra se zřejmě lidem nic nestane, kromě toho, že to zřejmě napuchne. Teda pokud na to nemají nějakou velkou citlivost. 

Zmiji jsem v životě zahlídl párkrát, vždycky to bylo jen na okamžik, okamžitě se dávala na úprk.  To budou nejspíš dělat i ty vaše zmije.

Volat nějaké "ochránce přírody" mi přijde jako nesmyslný nápad, pokud by něco udělali, tak vám nanejvýš zakažou vstup na zahradu, abyste ty hady nerušila.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika