vyhnívání stromu



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 29.48 (?) 
12.7.2009 18:52
Zdravim, ona ta potvora ve sklenicce uz chcipla, nebo se zakuklila nevim, nemate obrazky tech dvou vyse jmenovanych potvor? Manzelka (Katka) by to podle nich jiste poznala... Otvor vyfotim, jestli to k necemu pomuze ostatnim, zitra jej vycistime co nejvice to pujde, je to ale bohuzel pomerne uzka, zato vsak hluboka dira, tak nevim jak to pujde... Martin
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
QAC - (7) - 5.149 (?), 16.7.2009 18:12
Dobry den, tak jsem to vsechno nafotila. Pokousela jsem se to shnile drevo vystourat, ale myslim, ze ne moc uspesne. V podstate ani nevim, cim uz bych to mela vystourat, protoze je to fakt hluboko. Navic jsem zjistila, ze to neni jen jedno misto, ale je to vzdy tam, kde byla uriznuta vetev (takze v podstate na kazde strane stromu). Vyborne se tam dari mravencum, stinkam (nebo jak to kdo nazyva) a houbam. Posledni fotka je ten cerv, ale uz bohuzel v uschlem stavu. Co vy na to? Diky, katka
1
1
2
2
3
3
4
4
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 16.7.2009 20:48

Takovouto dutinu má každý druhý ořešák.Prohlédl jsem si fotografie, co to je za červíka nevím.U fotky č.2 bych odstranil celý polorozpadlý obsah.Vyndat shnilé dřevo není jednoduché, ale pokuste se ho vyndat co nejvíce.NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je zamezit vniku vody do dutiny, to stačí vytvořit nějakou stříšku, postačí i lino.Pokud by se rána neošetřila, zvětšovala by se a kmen by se v tomto místě mohl zlomit.Včera jsem na poli objevil spadlý zlomený kaštan z remízku s průměrem knene 20 cm, a to neměl dutinu, pouze seschlou část do půlky průměru kmene, takže pozor na to, je to časovaná bomba, zejména u silmic, kde si s ošetřováním ran a místem řezu moc nedělají hlavu.Láďa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 64.9 (?), 1.9.2009 18:26

Malá rada a vlastní zkušenost: slyšela jsem, že u ořešáků se nesmí řezat větev hned u kmene, ale nechat cca 10 cm pahýl. Jinak vyhnívá. A co se týče podélné praskliny v kůře + vytékání tekutiny: podle rady jsem několikrát pořádně natřela vápennou vodou před cca 10 lety, od té doby se již problém neobjevil. B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 48.26 (?), 11.10.2009 2:06

Řezat ořešák s pahýlem 10 cm od kmenu je nesmysl, zásada je řezat větve včas, dokud jsou slabší, na správném místě hned za větevním límečkem a ve správnou dobu-to je u ořešáku v červnu.Pokud se tyto 3 zásady nedodrží, zcela jistě se do stromu dostane dřevokazná houba a to je začátek pomalého konce stromu.Láďa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
QAC - (7) - 126.122 (?), 23.2.2010 14:10
Dobrý den, jen pro informaci - včera jsme bohužel ořešák pokáceli. Zkoušela jsem vyhnilé dřevo vyšťourat, zakrývat díry, ale bezúspěšně, rozhodla jsem proto, že ho pokácíme. I když jsem nejprve měla trochu výčitky, jestli jsem se neunáhlila, tak při kácení se správnost rozhodnutí potvrdila. Větve byly některé duté, kmen hnil, byla v něm voda - led a dost zapáchal. Takže na jednu stranu "uf", na druhou mě to fakt mrzí. Byl takovým středobodem zahrady :( katka
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 30.232 (?), 30.8.2019 14:29

Po dalších deseti letech je díra v kmeni ořešáku, vyplněná polyuretanovou pěnou, zcela zatažena. Strom je v dobré kondici.

Na druhou stranu, některé dutiny vypadají fotogenicky a stromu nemusí vadit.

Ořešák asi 15 let po zaplnění dutiny
Ořešák asi 15 let po zaplnění dutiny
Fotogenická dutina tvaru srdce
Fotogenická dutina tvaru srdce
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 84.11 (?), 4.12.2016 14:46
Pu pěna stejně jako polystyren má tu hloupuu vlastnost že krom toho že nevětrá tak nějakým záhadným způsobem přitahuje datly a strakapoudy. Udělal sem s ní stříšku abych si ušetřil práci. Byl to omyl. Je jak cedník. Dřevěná taky nefunguje. Časam shnije. Jediná stříška co po dědovi vydržela je z pozinku pečlivě udělaný vršek co vypadá jak víčko od piva. Du do kravinců. Hnilobou proti hnilobě. Zdá se mi to logické. Měď bude jed nejen pro hnilobu. Ořešák připravte na kácení než někoho zabije. Zkuste odřezat někde kousek větve aspň 8cm v pruměru. Jestli je uvnitř dočerna jako že na 99% je tak je napaden celý strom až po kořeny. Minimálně musíte kmen radikálně odlehčit. Vydrží roky ale ani jednu vichřici.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Pear Man - (9) - 16.110 (?), 12.3.2020 22:06

Snad nebude nikomu vadit, když zde skopíruji text ze svého příspěvku v tématu Díra v jabloni, protože si myslím, že se sem tyto moje skušenosti ještě hodí o něco více, než tam. Příště přidám i fotky částí toho asi 90 let starého ořešáku.

Podle mého názoru nemůže žádná dutina stromu vyschnout za 1 den, a navíc, ten strom může být dutý až od spodu a z půdy může prorůstat houba nasáklá vodou až několika metrů uvnitř stromu i do zdánlivě zdravého dřeva a strom je díky míze pořád vlhký, proto bych já za sebe už nic zastříkávat pěnou nedoporučoval. Sám jsem před 10 lety udělal velké chyby, když jsem na asi 80 letém ořešáku zastříkával montážní pěnou právě dutiny vzniklé po nevhodném řezu v nevhodnou dobu. Tehdy mi toto poradil můj otec. Pak mě jeden náš známý varoval, že takový strom potřebuje zacelováním rány postupně vysychat, jinak houba díky koncentrované vlhkosti strom ještě mnohem rychleji zahubí. Tak jsem pak všechnu pěnu vydlabal a vydlabával co nejvíce i napadené dřevo, které bylo bílé od houby. Pod 1 větví, kde byla největší díra houba vyschla a dál neplodila, protože tam nezatýkalo. Další díra uprostřed kmene se scela zacelila a ta větší už je jen pár cm a taky se brzy zacelí. Největší problém a výzva však pro mě byla stará rána asi 20 cm široká na které opakovaně rostla houba a po vydlabání shnilého dřeva by do ní přímo zatékalo. Tak jsem počkal až bylo perné léto, vydlabal ji, nechal asi 3 týdny vysychat, protože skoro ani nepršelo a když, tak jsem to zakryl. A po vyschnutí jsem do ní zatloukl asi půl metrový klín z kořenu hrušně, natřel balzámem a natloukl prkénko polepené lepenkou, aby tam nezatýkalo a houbu jsem zastavil i bez použití postřiků. Pak se za pár let vyskytla houba na jiné větvi. Tak jsem ji uřízl začátkem června, kdy byly přírůstky nových větví 10 cm dlouhé, tedy v nejvhodnější době, kdy se vytváří hojivá pletiva a nevytéká moc mízy, až ke zdravé větvi a hned zatřel balzámem, aby rána nevysychala a houba zatím od té doby - 3 roky nevyrostla. Neříkám, že jsem ji navždy porazil a že už nemůže nikdy vyrůst, ale myslím, že jsem udělal po té chybě s pěnou vše proto abych tomu krásnému ořešáku alespoň prodloužil a skvalitnil život a on se odvděčil po zmlazení (v průběhu 3 let) hojnou úrodou kvalitních ořechů na rychle vyrostlých nových větvích, dříve byly ořechy dost shnilé, loni však vyditelně větší a téměř všechny zdravé. Samozřejmě jsem je nenechával na zemi ani do druhého dne. Rány po zmlazení jsem hned natíral balzámem, aby se do nich nedostaly spory dřevokazných hub. Protože když rána vyschne během pár dní vytvoří se obrovské a hluboké praskliny ve kterých houba po dešti rychle vyroste. Nadávno jsem se dozvěděl, že odborníci doporučují, pokud je řez nutný, tak na ořešáku řezné rány natírat nejprve štěp. voskem a až pak bezbarvým latexem, aby se zastavil tlak mízy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 233.106 (?), 9.1.2023 15:48

Dobrý den, prosím o Váš názor, jestli takto napadaný strom (ořešák) má šanci na záchranu. Jen pro upřesnění díra zasahuje do 2/3 stromu.

Děkuji a přeji klidný den.

Petr

Ořešák
Ořešák
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika