množení ořešáku

host - 107.108 (?)
18.3.2011 11:03

Zdravím

Musíte mu skutečně namlátit a uvidíte jak vykvete. Potom už jen co jaro dovolí.  Přeji úspěch.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 0.86 (?), 18.10.2006 8:43, zobrazeno: 72918x
Prosím Vás o radu. Potřebuji rozmnožit ořešák vlašský. Přesný druh nevím. Pokoušel jsem se jej rozmnožit zasazením ořechů, ale nejspíš dělám někde chybu. Mám v plánu ještě pokusit se přinutit větvičku aby zakořenila a také ještě roub, ale s tím roubováním ořechů nevím nevím. Ořech není jabloň. Máte-li někdo povědomost jak na to, nebo se Vám již něco takového zdařilo, poraďte prosím. Děkuje Vám Zdeněk.

host - 224.6 (?), 23.10.2006 14:55

osobní zkušenost, deset ořechů do země, tam kde je mokro nebo do políčka, spíš stín aby nepřeschlo v létě) dávám do stínu za skleník, kde dešťová voda teče i ze skel.  bacha na přerytí, vzešly tři, rostou rychle, plodí ale po více letech,  při zhruba 10 sazenicích 2 neplodili ani po 20letech, 1 uhynul po přesazeníkdyž byl  ve výběhu  u slepic, asi přehnojen...

problém tedy je, ž ekdyž dáte ořešák na místo, plodit bude   po odhaduji 8mi letech a to ještě není záruka, ž evůbec plodit bude a jak velké ořechy bude mít,

deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489), 23.10.2006 20:43
Mám 10ročný orešák, neštepený a ešte ani raz nenasadil kvet.

host - 166.20 (?), 23.10.2006 23:56
A proto každému doporučuji koupit roubovaný. Z vlastního nikdy nevíte co vyroste. Může mít ty nejlepší vlastnosti ale také i naopak. Nebo jinak to musíte udělat jako táta, když v posledních letech vysadil nejméně 20 dvoumetrových stromů. Ještě že mám HUSKVARNU a kde to potom spálit. Zatím mně stromy neoptěžují a tak uvidím, jestli alespoň jeden bude za něco stát.   VašekB

host - 175.250 (?), 21.6.2009 22:08

Tak aby nebyla na roubovance jen chvála tak náš 11 let starý roubovaný ořech odrůda Seifersdorfský měl prvních 5  plodů až loni letos opět nic.  12 let starý semenáč měl taky první plody loni  - daleko víc než na roubovaném a i letos tam něco je. Kdyby roubovanec neměl ani loni  žádný plod nejspíš by letěl do kotle. Měl štěstí, i když si letos svou reputaci opět pokazil.  A potom si vyberte.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 22.6.2009 8:08

Měl jse, Olcita, šlapal jak hodinky, k tomu Golfa - byl furt v servisu. I toto je možné, ale jde o výjimku potvrzující pravidlo.
    Nelze vyloučit, že stromek roste z podnože, zatímco naštěpovaná odrůda mohla odumřít. 

MZ - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 252.250 (?), 3.5.2010 21:41

Tak jak jsem zde před rokem psal tak jsem i učinil. Dnes náš milovaný Seifersdorfský vyletěl komínem, když ani po 12 letech nebyl schopen zaplodit. Nahradil ho Mars. Jestli ani ten nepřesvědčí vykašlu se na roubovance a vsadím na semenáče.

brunecova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 146.135 (?), 6.7.2010 3:42

Semenáč bych nedoporučovala. Naroste obrovských rozměrů a začíná plodit i po více jak 10 letech. Mám koupené 3 roubovance, druhý rok po výsadbě už ukázaly oříšky. Měly by narůst do výše okolo 4 metrů. Druhý rok po výsadbě jsem zakrátila terminál, nechci velké stromy. Řádně v době sucha zalévat a výživu. Roubovance mají plodit do 3 let.

host - 107.108 (?), 18.3.2011 11:03

Zdravím

Musíte mu skutečně namlátit a uvidíte jak vykvete. Potom už jen co jaro dovolí.  Přeji úspěch.

host - 185.194 (?), 7.11.2007 11:19

Moje metoda je taková, že cca 10 ořechů od vybraného stromu vyseju na místo, kde strom chci mít. Samozřejmě vysévám plošně, ne do jednoho hnízda. Po vzejití je sleduji - jak mají velké listy a jak brzy začnou plodit. Ušlechtilé typy mají pěkné velkém listy a obvykle plodí velice brzy, i za 3 roky. Pak lze posoudit kvalitu plodů - zda jsou polopapírky, zda jádro dobře vyplňuje skořápku, snadnost-nesnadnost luštění, sesychání jádra (= obsah tuku), váhový poměr suchého jádra ke skořápce - min. 50 %. Vyhovující strom ponechám na místě, ostatní zlikviduji.

Spolehlivější je samozřejmě vysadit štěpovaný strom.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz