množení lísky

host - 137.170 (?)
4.9.2012 19:38

Dobrý den.
Taky jsem měl potřebu namnožit si různé, vhodné odrůdy lísky. Množil jsem hřížením jednoletých výhonů. Na jedné cestě se mi v červenci zalíbila líska za plotem. Zdála se mi dobrá a jiná než lísky, které už jsem měl. Ulomil jsem si z ní boční výhonek, síly cca 3-4 mm, odštípl nedřevnatý vrchol a listy. Ponechal báze řapíků cca 1 cm. Zabalil do mikroténového sáčku. Navečer jsem doma naočkoval na loňské výhony Hallské, síly cca 7-8 mm. Očkování do T řezu, délka štítku cca 2 cm, ovázání půlenou standard páskou na 14 dní. Ujmutí, srůst a vývoj pupenů se zdají bezvadné. Myslím si, že z oček bude možné zapěstovat výhony k následnému zahřížení. Afinitu jiných odrůd lísek nebo plané lísky neznám a už asi nebudu zkoušet. Lísky mám namnoženy. Očkování se u lísky obyčejně neuvádí, proto o něm píšu. Pro zájemce o množení lísky, který nemá možnost získat odkopky a dovozuji, že ani hřížit kulturní lísku, by letní očkování (možná i jarní), vzhledem k jednoduchosti, mohlo být inspirující pro množení kulturní lísky s využitím podnože třeba i plané lísky. A třeba i přímo na stanovišti plané lísky v lese (chataři) s přesazením pak již hotové sazenice kulturní lísky. JG

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 132.221 (?), 5.9.2007 17:32, zobrazeno: 32478x
Jak se dá rozmnožit líska, když nemám možnost odkopku?

host - 248.54 (?), 5.9.2007 23:04

Z oříšku - pokud projdete pozemek nějakého známého, který má lísky na svém pozemku, bezprostředně pod keři naleznete mnoho "semenáčjů" v různé velikosti růstu, Pokud je budete vykopávat, nebojte se, pokud nebudete vykopat celý kořenový systém, líska to přežije.

Dokonce jsem na jaře v lese objevil lísku s fialovými listy, byl jsem na horském kole, neměl jsem sebou žádné nářadí. Několik sazenic jsem  v podstatě rukama vyrval ze země (délka rostlina v nadzemní  části 0,5m-1m)všechny se chytly a přežily...

host - 230.20 (?), 6.9.2007 6:11
Asi nejspolehlivější bude na jaře zahřížit mladý výhon, v místě ohybu ho můžete lehce naříznout. Zalévejte a do podzimu by měla být sazenice na světě. Oddělte až po opadu listů. Pokoušel jsem se řízkovat, ale soudruzi z NDR někde udělali chybu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 6.9.2007 7:49
Pokud chcete lísku jen jako dekoraci, nebo živý plot,  je možné brát i semenáčky z oříšků. Jde-li Vám o plody a chcete rozmnožit pěstovanou odrůdu, třeba množit vegetativně - řízkoval lze, ale nezakořeňují tak snadno, jak by se dalo čekat. Uvedené hřížení je lepší postup.

host - 132.221 (?), 6.9.2007 14:51
Prosím, můžete upřesnit jakým způsobem a kdy řízkovat - jestli ze starších nebo letošních neodborně řečeno větviček. A můžu se o to pokusit přes zimu doma? Díky

host - 143.203 (?), 27.1.2008 22:34

Lísku je možný řízkovat z kořenových řízků a nebo dřevitých řízků (ale to je trochu složitější). Nejlepší je opravdu to hřížení.

host - 204.1 (?), 28.1.2008 14:24

Líska jde roubovat na lísku Tureckou v různé velikosti kmene je to výhoda nepodrůstá jako pravokořená.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 28.1.2008 14:38

Zkoušel jsem lísku řízkovat z větviček mnohokrát, ale nikdy se mi to nepovedlo. Líska se dobře ujímá z výhonů, které raší pod lískou a kolem ní, ale musí na tom výhonu být aspoň kousek kořene, jinak  to podle mých zkušeností nejde.

A kdy? Nejlépe na podzim nebo na jaře, když na větvičkách nejsou listy.

host - 32.166 (?), 9.2.2011 15:37

Mě se povedlo jednou nařízkovat lísku, ale omylem.

V zimě sem nařezal cca 3cm tlusté proutky(tenké rovné výhony). Použil jsem je jako tyčky k rajčatům a jednu jsem použil zarolovanou do folie na okraji jahod.

Ta která byla zarolovaná v hlíně a ve folii(černá netkaná) mi několikrát v létě začala obrážet kořínky(což bylo pro mne nevítané). Bohužel jsem kořínky dvakrát odloupnul a bylo po lísce. Asi zabrala vysoká vlhkost a zabalení a teplo které prohřívalo okraj jahod kde byla tyčka zahrabaná.

Škoda že nestačí zahrabat kusy větviček do hlíny nebo pozapichovat jako vrbové proutky.

Líska vykopanou z lesa se mi chytla pěkně.

host - 137.170 (?), 4.9.2012 19:38

Dobrý den.
Taky jsem měl potřebu namnožit si různé, vhodné odrůdy lísky. Množil jsem hřížením jednoletých výhonů. Na jedné cestě se mi v červenci zalíbila líska za plotem. Zdála se mi dobrá a jiná než lísky, které už jsem měl. Ulomil jsem si z ní boční výhonek, síly cca 3-4 mm, odštípl nedřevnatý vrchol a listy. Ponechal báze řapíků cca 1 cm. Zabalil do mikroténového sáčku. Navečer jsem doma naočkoval na loňské výhony Hallské, síly cca 7-8 mm. Očkování do T řezu, délka štítku cca 2 cm, ovázání půlenou standard páskou na 14 dní. Ujmutí, srůst a vývoj pupenů se zdají bezvadné. Myslím si, že z oček bude možné zapěstovat výhony k následnému zahřížení. Afinitu jiných odrůd lísek nebo plané lísky neznám a už asi nebudu zkoušet. Lísky mám namnoženy. Očkování se u lísky obyčejně neuvádí, proto o něm píšu. Pro zájemce o množení lísky, který nemá možnost získat odkopky a dovozuji, že ani hřížit kulturní lísku, by letní očkování (možná i jarní), vzhledem k jednoduchosti, mohlo být inspirující pro množení kulturní lísky s využitím podnože třeba i plané lísky. A třeba i přímo na stanovišti plané lísky v lese (chataři) s přesazením pak již hotové sazenice kulturní lísky. JG

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz