Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Na záhoně Vám vyrostla líska. Asi semenáček z oříšku některé lísky rostoucí poblíž. To se stává kolem lísek běžně. Do cesty pylu nikdo nevidí a do připraveného mixu genů také ne. Takže co vzniklo, jaká bude velikost oříšků, jaká plodnost, jaká kvalita jader, nikdo neví. Jen Vy se to za nějaký čas můžete dozvědět.
Mám nyní na zahradě tři lískové keře na oříšky. (a taky ještě nějaké dosud nezlikvidované semenáče) Tyto tři keře jsou starší semenáče lísek z okolí. Pravidelně a bohatě plodí a mají velké oříšky. Oříšků mám hodně. Ale mají taky nedostatky. U nejstaršího keře jádra nevyplňují úplně skořápku a navíc hodně sesychají a jsou „pozdní“. Trochu mladší keř pokládám za nejlepší. Oříšky trošku menší (ale velké), plné jádra, jádro je „mastnější“ a tolik nesesychá a je ranější. Třetí má taky hodně velké oříšky, ty ale zase mají mimořádně silnou skořápku. Tyto tři keře zbyly ze „selekce“ celkem osmi, které zaplodily. Také jsem několik menších semenáčů dal sousedům na větrolam. Ale z těch není žádný tak dobrý jako ty moje tři velké keře. Malých semenáčků jsem, bez selekce, zlikvidoval asi desítky. Preferuji semenáče s velkými a dlouho sytě zelenými listy. V genech mých lísek je i fialové zbarvení. Jeden semenáček, u něhož je fialová barva sytá do léta, mám i na ozdobu ve dvoře.
Mám ještě jinde jinou zahradu a tam lísky. Tam mám třeba i odrůdu Hallskou z různých oficiálních zdrojů. Její keře rostou spolu, jsou habitem stejné, ale méně vzrůstná forma plodí hodně a vzrůstnější málo. Hallská mi také nevyplňuje celou skořápku. Svoje semenáče lísky pěstuji proto, že se jedná o docela kvalitní, vyzkoušené typy a velké plodící keře. A než plodný keř vyroste, taky to pár let trvá. Tak nějak tak. JG

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika