Phalaenopsis - jak ustřihnout stvol?



dana smékalová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (67) - 144.98 (?)
15.11.2008 19:19

píšete, že vyvazujete orchidky na kůru.Viděla jsem to hodně na netu, ale nevím jak na to.Jsem uplný začátečník(první 2 jsem si koupila v létě, pak jsem měla narozeniny -a už jich mám 10)Mám výrobnu knedlíků a orchidky mám na okně kanceláře.Je tam pořád vlhko, takže ani nemusím rosit ani namáčet.V e dne je tam teplo a v noci tak kolem 15.Manžel mi udělal zimní zahradu, ale tam asi dám ostatní a holky nechám v kanclu.Ale můžete mi poradit a popsat to vyvazování?Dík Dana

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 50.155 (?), 9.11.2008 12:16

Jiří: opět děkuji za obsažnou odpověď. K tomu máčení. Jednou jsem nechal přes noc nějakou orchidku myslim že to bylo Epidendrum radicans, hned po vytažení bylo znát že to byla chyba veliká, kořenové špičky to nezvládly, později odešla větší část kořenů.  Dlouhodobá vlhkost jednoznačně orchidkám škodí. Některé druhy budu radši umíněně pěstovat na kůře i za cenu menších rozměrů a častější zálivky.
 Já jsem vlastně mikropěstitel parapetář, ale myslim že k nim mám co říct. Phalaenopsisy jsem měl vždycky moc rád, trochu se mi ale omrzely tím jak bezproblémové jsou a jak moc jich je vidět v Bauhauzech a hornbaších,...také tím jak je vídám v těch průhledných květináčích za kdejakým oknem, navíc takové odrůdy co vlastně nemám rád, hlavně ty barevné kombinace novinek, nejvíc me sere ten bílý s obrovskými temně fialovými fleky a jakoby deformovaným květem, opravdu příšernost.  Mojím favoritem je rod Dendrobium. Mě berou botanické orchideje, hlavně menších rozměrů co se dají pěkně navázat na kůru, i když to rosení doma je BIG problem, pokud nemáte k tomu uzpůsobené podmínky. Dřevěný rám okna to pěkně odnáší, dvířka od skříňky jsou zanesená vysráženou tvrdostí... máti pak má víc práce s mytím oken:-)Ustoupit, to bybylo příliš snadné.

Rozdílnost substrátu samozřejmě vyžaduje růszný přístup. Stačí trochu Sphagna a hned se Vám vlhkost distribuuje do zbytku, čistá kůra pochopitelně chce namáčet nebo vydatněji zalévat. Z nějakého pro mě neznámého důvodu mi ale kořeny tak dobře v kůře nejdou(možná chybí pufrační schopnost rašeliníku a rašeliny)...radši přidávám polystyren a sphagnum(do horní třetiny hrnku) a trochu hrubé frakce rašeliny.  Jinak na parapetu mám takový bordel, že vytahování kytek z jejich fleku je celkem problem:-) Přes týden nejsem doma takže kytky o víkendu nanosím do vany, + rámy s orchidkami a Tillandskami a celé to osprchuju a nechám ve vaně přes noc(nikomu nepřeju kázání rodinných příslušníků o tom jak má být vana vždy prázná a připravená k použití, a že není pro rostliny:-) Holt nekytičkáři to vidí jinak. S těma skleněnýma válcema bych se ale fakt nesmířil, že to může fungovat to nepopírám.  Bye.

Karlos.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
dana smékalová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (67) - 144.98 (?), 15.11.2008 19:19

píšete, že vyvazujete orchidky na kůru.Viděla jsem to hodně na netu, ale nevím jak na to.Jsem uplný začátečník(první 2 jsem si koupila v létě, pak jsem měla narozeniny -a už jich mám 10)Mám výrobnu knedlíků a orchidky mám na okně kanceláře.Je tam pořád vlhko, takže ani nemusím rosit ani namáčet.V e dne je tam teplo a v noci tak kolem 15.Manžel mi udělal zimní zahradu, ale tam asi dám ostatní a holky nechám v kanclu.Ale můžete mi poradit a popsat to vyvazování?Dík Dana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 21.189 (?), 14.11.2008 19:56

Nemam tieto kvietky dlho, asi nieco cez rok. A moja rada znie (mne sa osvedcila) nechajte po odkvitnuti vsetkych kvetov stonku na pokoji, rastlina sama zhodi stare kvety a stonka bude schnut. Ked uz bude fakt odschnuta, tak ju strihnite, ale nemusite, to je uz otazky vyzoru. Ja som moju tak nechala a uz pusta z tej istej stonky o par očiek nizsie dalsi vyhonok (asi sa chysta za isty cas kvitnut) + pustila mi novy vyhonok - stonku aj zo spodu, od listov. Viete aj moja orch. ma makksie listy, ale jej nezltnu, len su take makksie, to ma uz aj 1/2 roka, neviem preco, ale zda sa ze tak moze a vie fungovat, ziadne ine nedostatky na nej nevidim. Ale asi tie listy budu moja chyba, pretoze ona bola moja prva orch. a ja som to, mam pocit prehnala so starostlivostou. Potom som sa na nu vykaslala nechala v chlade stat az do sucha, teraz ju zalievam asi 1x za 3 tyzdne, viac nie (kedy si ako spomeniem) a tej potvore sa to paci...  Uz pusta aj nove korene... Neprehanajteto so starostlivostou. Este jedna rada, ony nemaju rady teraz v zime teplo z radiatorov, tak ju dajte niekam, kde bude mat svetlo, ale nech tam nie je prilis vysoka teplota. Tam kde ja som v svetri, tam sa jej dari, ale ked bola v izbe, kde mne bolo prijemne, tam upadala. Ja ju mam na vychodnom okne, sem - tam ju idem omrknut a zatial na jednotku!  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 115.151 (?), 15.11.2008 17:05

Stvol nechávám, pokud je zelený, pokud žloutne střihám jej nad kolénkem.Potíže se zaléváním může vyřešit klima váza je k sehnání v Baumaxu, nebo v Obi.Rostlina se vyndá ze substrátu, kořeny se opláchnou od všech jeho zbytků.N dno klima vázy se dají 3 menší kousky dřevěného uhlí, slouží jako desinfekce i hnojivo.usadíte rostlinu a nalejete odstátou vodu, tak aby byly ponořeny špičky kořenů.Klima váza má dovnitř zahnutý okraj a tím se odpařená voda zachytává a tvoří vhodné mikroklima.Váza má i otvory pro vedení květního stvolu.Ceny jsou od 600 kč.Je to dost peněz, ale vyplatí se to.Orchideje mě krásně rostou a kvetou.Jen kontroluji hladinu vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 217.67 (?), 17.11.2008 14:23

Phalaenopsis po ustřižení, vlastně zakrácení stvolu na 3 očka, začaly žloutnout dva spodní, ještě docela malé listy a taky stvol začíná měnit barvu a usychat.Myslíte, že to začátek konce? Co se dá pro rostlinu udělat aby neuhynula? Je zalévána jednou týdně a v mezidobě taky jednou týdně mlžena. Ostaní Phal. tento problém nemají. Jak docílí v obchodech tak krásného kvetení? Není nějaký stimulátor, nebo nějaká " finta" jak přinutit k novému kvetení?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.11 (?), 18.11.2008 7:06

Možná položím hloupý dotaz... je KEIKI známkou toho, že se orchideím v daném prostředí daří? Jinak jsem o jejich pěstování nikdy neuvažovala, ale znáte to..dostala jsem k narozeninám 2 a už v tom lítám.Hezký den Janap

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 98.135 (?), 20.11.2008 4:06

Na to nelze jednoznačně odpovědět. Některé kultivary tvoří keiki pravidelně, jiné nikoli. U těch kultivarů, které je tvoří pravidelně je to známka toho, že se jim daří.

Pokud se kytka dostane do svízelné situace a má pocit, že ji nepřežije, často též vytvoří keiki jako poslední možnost záchrany. Když už nepřežiju já, snad přežije můj potomek. Na vyprovokování rostliny k tvorbě keiki stačí i krátkodobější působení nevhodných podmínek, pokud už rostlina začne tvořit potomka, rozhodně jej nezabije i když už všechno bude OK. To ale rozhodně neberte jako návod, jak kytku donutit k tvorbě keiki.

Pokud na rostlině nepozorujete nějaké jiné negativní projevy (ztráta kořenů, vadnutí... atd) tak se jí nejspíš daří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 144.98 (?), 21.11.2008 20:19

podle toho, co jsem si tady přečetla usuzuji, že pan Karlos i pan Jiří jsou ostřílení orchideáři.A proto bych vás chtěla požádat o radu-jak už jsem psala o něco výše-jak se navazují orchidky na kúru.A jaké druhy jsou k tomu vhodné.Pomůžete mi?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
magilego - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 89.157 (?), 21.11.2008 22:04

Tak s tímhle mám jen malé zkušenosti, Karlos by Vám poradil jistě líp. Sice jsem si vyvázal dvě miniaturní Oncidia na kůru, ale to jen z pokusných důvodů. Je to už rok a velice se jim daří. Nicméně, až bude pro ně kůra těsná půjdou zpět do květináče. Proč? Důvod je sphagnum, já k němu nemám jako měšťák přístup a sphagnum považuji za nutnou součást substrátu kořenového balu pro orchideje na kůře, v květináčích se bez něj snadno obejdu.

Postupoval jsem následovně: počkal jsem si na vhodnou dobu pro přesazování, jest, po odkvětu po nějakém čase odpočinku, se rostlina probudí k životu, začnou jí přirůstat nové kořeny a u sympodiálních orchidejí též nové výhony. To je ideální doba pro přesazování (= vyvázání na kůru). Orchideji jsem očistil kořeny od starého substrátu a navlhčil je postřikovačem (vlhké se tak nelámou). Rostlinu jsem přiložil ke kůře, do prostoru kořenů přidal sphagnum, pak ještě trochu sphagna kolem kořenů a celé jsem to omotal silonovým vlascem tak, aby to drželo pohromadě a zároveň udrželo kytku na kůře. Hotovo, to je vše. Dál standardní péče, jako by byla kytka v květináči. I s kůrou namáčím do vody, až kořenový bal vyschne, tak opět namočím... a tak pořád dokola.

Nicméně, toto přesazení je pro kytku trochu šok. Chvíli bude trvat než se uchytí, možná ji uschne i nějaký ten lísteček, toho se nelekejte. Postupem času se kořeny orchideje kůry chytnou, pak už ten silonový vlasec není potřeba.

Vyvázat můžete vpodstatě jakoukoli orchidej, péče o ni je stejná jako v květináči, jen kořenový bal vysychá rychleji, takže bude nutná častější zálivka. Čím větší orchidej, tím větší kořenový bal bude třeba, čím sušší vzduch, tím větší kořenový bal je třeba. Takže asi tak.

Tož ať se Vám to zadaří. Jirka

PS: v diskuzi orchidea o tom je něco fundovaného napsáno, tož doporučuji si to přečíst

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.98 (?), 21.11.2008 22:22

děkuji za radu, vyskouším a pak se pochlubímTož vy jste taky z Moravy?Dana Smékalová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika