Phalaenopsis



luca - (1) - 243.169 (?) 
15.7.2009 19:32, zobrazeno: 7810x

Dobrý den, může mi prosím někdo poradit s pěstováním Phalaenopsis? Žloutnou a opadávají mi nerozkvetlé napučené květy. Mám jí na severní stranu, jednou za týden jí namočím do deštové vody a přihnojím 1x14 dní. Myslela jsem si, že to je změnou prostředí, když jí přinesu z obchodu domů. Bohužel mi teď znovu doma vykvetla, ale stalo se mi to samé. Už si nevím rady.

Děkuji. Luca

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
belavista - (15) - 203.161 (?), 22.7.2009 14:46

Dobrý den,

já sám zatím nemám moc zkušeností s Phaleanopsisem, ale u orchidejí jsou na prvním místě kořeny, pak zálivka, prostředí atd. Takže jaké má rostlina kořeny, jaký je substrát, co se změnilo před vykvétáním?

Sám jsem udělal nyní takový pokus s jedním Phaleanopsisem a to tak, že jsem ho zasadil do proděravělého plastového květináče do substrátu sestávajícího z drcené borovicové kůry a polystyrénu, nastříhaného molitanu, trochu sphagna. Po asi třech měsících to vypadá s ním velmi dobře vyhnal nový list a spoustu nových kořenů a vůbec mu nevadí, že je na západním okně za záclonou a svítí na něj slunce. Toto provedení zaručuje takřka, že nedojde k zahnívání kořenů. Má to pouze jednu nevýhodu, že se zkrátí zalévací interval.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 253.210 (?), 18.8.2009 18:18

Připojuji se k výše uvedenému příspěvku. Phaleanopsis především potřebuje mít propustný substrát. Když přesadíte Phal do koupeného substrátu z obchodu, zaručeně ho zabijete. Substrát musí být vzdušný, nesmí tvořit blátíčko. Je také dobré moc nekoukat na estetiku květiáčů a nechat rostlinku v plastovém průhledném květináči, protože potřebuje mít světlo na kořeny. V přírodě je to většinou epyfitní rostlina a kořeny ji volně visí, nebo jsou přichyceny k nějakému hostiteli. V ozdobných květináčích sice vypadají hezky, ale čas od času je třeba je nechat na volno a poskytnout kořenům světlo. Mám tři stanoviště pro orchideje" 1. Kousek od jižního okna s dostatkem světla, ale bez přímého slunečního záření= tady kvetou, po odkvětu jsou na kuchyňském okně 2.stanoviště - dokud nenasadí na květní stvol a potom na severním okně- 3.stanoviště - kde je dostatek světla, aby mohly vyvinout poupata a když jsou ve velikosti asi dvojnásbku hrášku, předělám je na kvetoucí stanoviště. Stále mi kvetou a už všechny, které mám kvetou buď podruhé nebo i potřetí. První orchidej jsem dostala před 3 roky, dnes jich mám asi 18 kousků a dělají mi jen radost. Zalévám jednou za týden - plný květník vody, po půl hodině vyleju a jednou za 14 dní až tři týdny přihnojím. Přeju hodně úspěchů při pěstování. Alena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 143.253 (?), 23.8.2009 23:40

Prosím Vás ten květník postavím do misky celý proliju nechám asi čtvť hod.nasát pak vodu vyleji, hnojím 1za 14dní Je to dobře?Ale orchideje mám v keramickém obalu speciálně pro orchideje zakoupený v HOBY marketu, takže kořeny jsou ve tmě teď po přečtení Vašeho příspěvku nevím zda je mám odstranit, prozatím se jim daří kvetou od února.Jsem začátečnice ráda si nechám poradit.Děkuji Marie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika