Phalaenopsis
|
|
 |
 |
host - 253.210 (?) 18.8.2009 18:18
Připojuji se k výše uvedenému příspěvku. Phaleanopsis především potřebuje mít propustný substrát. Když přesadíte Phal do koupeného substrátu z obchodu, zaručeně ho zabijete. Substrát musí být vzdušný, nesmí tvořit blátíčko. Je také dobré moc nekoukat na estetiku květiáčů a nechat rostlinku v plastovém průhledném květináči, protože potřebuje mít světlo na kořeny. V přírodě je to většinou epyfitní rostlina a kořeny ji volně visí, nebo jsou přichyceny k nějakému hostiteli. V ozdobných květináčích sice vypadají hezky, ale čas od času je třeba je nechat na volno a poskytnout kořenům světlo. Mám tři stanoviště pro orchideje" 1. Kousek od jižního okna s dostatkem světla, ale bez přímého slunečního záření= tady kvetou, po odkvětu jsou na kuchyňském okně 2.stanoviště - dokud nenasadí na květní stvol a potom na severním okně- 3.stanoviště - kde je dostatek světla, aby mohly vyvinout poupata a když jsou ve velikosti asi dvojnásbku hrášku, předělám je na kvetoucí stanoviště. Stále mi kvetou a už všechny, které mám kvetou buď podruhé nebo i potřetí. První orchidej jsem dostala před 3 roky, dnes jich mám asi 18 kousků a dělají mi jen radost. Zalévám jednou za týden - plný květník vody, po půl hodině vyleju a jednou za 14 dní až tři týdny přihnojím. Přeju hodně úspěchů při pěstování. Alena
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
luca - (1) - 243.169 (?), 15.7.2009 19:32, zobrazeno: 7881x
Dobrý den, může mi prosím někdo poradit s pěstováním Phalaenopsis? Žloutnou a opadávají mi nerozkvetlé napučené květy. Mám jí na severní stranu, jednou za týden jí namočím do deštové vody a přihnojím 1x14 dní. Myslela jsem si, že to je změnou prostředí, když jí přinesu z obchodu domů. Bohužel mi teď znovu doma vykvetla, ale stalo se mi to samé. Už si nevím rady.
Děkuji. Luca
|
|
 |
|
 |
 |
|
belavista - (15) - 203.161 (?), 22.7.2009 14:46
Dobrý den,
já sám zatím nemám moc zkušeností s Phaleanopsisem, ale u orchidejí jsou na prvním místě kořeny, pak zálivka, prostředí atd. Takže jaké má rostlina kořeny, jaký je substrát, co se změnilo před vykvétáním?
Sám jsem udělal nyní takový pokus s jedním Phaleanopsisem a to tak, že jsem ho zasadil do proděravělého plastového květináče do substrátu sestávajícího z drcené borovicové kůry a polystyrénu, nastříhaného molitanu, trochu sphagna. Po asi třech měsících to vypadá s ním velmi dobře vyhnal nový list a spoustu nových kořenů a vůbec mu nevadí, že je na západním okně za záclonou a svítí na něj slunce. Toto provedení zaručuje takřka, že nedojde k zahnívání kořenů. Má to pouze jednu nevýhodu, že se zkrátí zalévací interval.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 253.210 (?), 18.8.2009 18:18
Připojuji se k výše uvedenému příspěvku. Phaleanopsis především potřebuje mít propustný substrát. Když přesadíte Phal do koupeného substrátu z obchodu, zaručeně ho zabijete. Substrát musí být vzdušný, nesmí tvořit blátíčko. Je také dobré moc nekoukat na estetiku květiáčů a nechat rostlinku v plastovém průhledném květináči, protože potřebuje mít světlo na kořeny. V přírodě je to většinou epyfitní rostlina a kořeny ji volně visí, nebo jsou přichyceny k nějakému hostiteli. V ozdobných květináčích sice vypadají hezky, ale čas od času je třeba je nechat na volno a poskytnout kořenům světlo. Mám tři stanoviště pro orchideje" 1. Kousek od jižního okna s dostatkem světla, ale bez přímého slunečního záření= tady kvetou, po odkvětu jsou na kuchyňském okně 2.stanoviště - dokud nenasadí na květní stvol a potom na severním okně- 3.stanoviště - kde je dostatek světla, aby mohly vyvinout poupata a když jsou ve velikosti asi dvojnásbku hrášku, předělám je na kvetoucí stanoviště. Stále mi kvetou a už všechny, které mám kvetou buď podruhé nebo i potřetí. První orchidej jsem dostala před 3 roky, dnes jich mám asi 18 kousků a dělají mi jen radost. Zalévám jednou za týden - plný květník vody, po půl hodině vyleju a jednou za 14 dní až tři týdny přihnojím. Přeju hodně úspěchů při pěstování. Alena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.253 (?), 23.8.2009 23:40
Prosím Vás ten květník postavím do misky celý proliju nechám asi čtvť hod.nasát pak vodu vyleji, hnojím 1za 14dní Je to dobře?Ale orchideje mám v keramickém obalu speciálně pro orchideje zakoupený v HOBY marketu, takže kořeny jsou ve tmě teď po přečtení Vašeho příspěvku nevím zda je mám odstranit, prozatím se jim daří kvetou od února.Jsem začátečnice ráda si nechám poradit.Děkuji Marie
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|