Jaký květináč pro orchidejku?

host - 230.216 (?)
17.1.2011 22:50

Ivo,

perfecktni Dendrobium. Jak dlouho ho mate? Skutecne Vam vse co jsem videla krasne roste. Mate talent. Mozna, ze myslime stejny veci ale malo nebo hodne hnojiva a hnojivo na listy jsou velmi relativni pojmy. Kozicka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 26.146 (?), 12.1.2011 17:11
Průhledný květináč je vhodný právě kvůli tomu, abyste viděla v jaké kondici jsou kořeny rostliny a také můžete posoudit potřebu zálivky. Pokud jsou stěny orosené, je zbytečné zalévat (máčet). Klidně můžete dát květináč do keramického obalu, nejlépe do určeného na orchidee (vyšší, s vystouplým okrajem uvnitř nebo zvednuté dno). Jsou vhodné proto, že přebytečná voda zůstane pod květináčem a kořeny nezahnívají, postupně se odpařuje a zvyšuje vlhkost u kořenů. Orchidee nemají rády časté přesazování, přesazujeme až tehdy, pokud je květináč kořeny přeplněný a lezou ven (některé venku nevadí, rostlině to prospívá, je to epifit, přijímá jimi vzdušnou vlhkost), nebo pokud je kůrový substrát příliš rozpadlý a tím málo vzdušný. Lépe hnojit méně, orchidee jsou na hnojení dost citlivé, zbytečně se zasoluje substrát. Stačí klidně tak jednou za 3 týdny až měsíc, když nebudete hnojit, také se nic nestane. Orchidee pomocí substrátu přijímají vlhkost, nemají tenké vlásení, pomocí kterého rostliny přijímají z půdy živiny. Pokud pěstujete orchidee v teplém prostředí, můžete dát tak čtvrtinovou dávku vhodného hnojiva na list (jednou za měsíc) Kvetoucí orchidej vůbec nehnojte, po odkvětu dopřejte klid, trochu snížit teplotu i zálivku, potom při zvýšení teploty zalévat a přihnojit

host - 230.216 (?), 15.1.2011 16:07

Ivo,

pisete,' kvetouci orchidej vubec nehnojte'. Proc? Znamena to ze kdyz Phal kvete 3-4 mesice tak ho vubec nehnojite? 

Dale pisete,' kdyz nebudete hnojit, taky se nic nestane'. Odkud si tedy Phal bere vyzivu? Vi se, ze kura pohlcuje (N) dusik pokud roste v kure.

V porovnani s dalsimy orchidy, pestovatelete se shodli na tom (bylo to taky dokazanae vyzkumem udelanym pred neco lety) ze Phal potrebuje daleko vice hnojiva nez napriklad Paph. ktery jsou na na sole a vubec substrat sakra citlivi. 

Ale treba informace ktere mam ja uz zase neplati? Kozicka

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 16.1.2011 17:03
Phaly opravdu snesou vyšší koncentraci hnojiva, ale bývá to často na úkor kvetení, bujně roste. Já jsem si ověřila, že častější hnojení dost zasoluje a rostlina tak paradoxně spíš strádá, protože kořeny nejsou schopny přijímat potřebné živiny. Ze stejného důvodu orchidky máčím, nechám substrát řádně nasáknout a potom není třeba často zalévat a zasolovat. Mimo to v každé zálivkové vodě jsou minerály a nároky orchideí jsou opravdu malé. Když hodně hnojíte, rostliny mají řidší strukturu, jsou křehčí a náchylnější ke všem chorobám. Já také odkvetlé stonky Phalů nestříhám, pokud samy neuschnou. Většinou pokračují v květu a ze spících oček se rozvětví. Současně vyženou další 2-3 nové výhony, takže než dorostou do květu, kvetou na původním. S tím hnojením za květu je to tak, že rostlina si trochu odpočine a jakmile začne rašit nový květ, občas slabě přihnojím. Občas dám listové hnojivo a celou rostlinu v této vodě vykoupu. Dám po neděli fota mých Phalů, jak vypadají kořeny v květináči a rozkvetlé staré lodyhy s novými výhony. Jsou pěstované popsaným způsobem. Mám asi 300 různých kytek, takže bych nestačila časově obstarat, kdybych si nenašla pro mě nejvhodnější způsob pěstování.

host - 230.216 (?), 17.1.2011 22:50

Ivo,

perfecktni Dendrobium. Jak dlouho ho mate? Skutecne Vam vse co jsem videla krasne roste. Mate talent. Mozna, ze myslime stejny veci ale malo nebo hodne hnojiva a hnojivo na listy jsou velmi relativni pojmy. Kozicka.

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 18.1.2011 13:35
U nás se prodává přímo hnojivo označené jako listové. Já ho používám ještě v menší koncentraci než doporučují a když si nevzpomenu hnojit, nic se neděje

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 18.1.2011 13:54
Dendrobia a většinu orchideí (catlea, vanda, miltonia, cambria ap.) pěstuji 3 roky, tak dlouho mám zimní zahradu. Nerada trápím kytičky a v našem v zimě dost vytápěném bytě (jsem teplomilná) by to většině moc nevyhovovalo. V pokoji mně stačí kytky, kterým toto prostředí nevadí, ale i tak jsem se snažila dopřát aspoň trochu vlhkosti umístěním u jezírka. Malá ukázka

host - 15.133 (?), 18.1.2011 14:27

Ivíku bledě závidím. To je nádhera. Když už píšete o hnojivech, zkoušela jste ten německý homeopatický zázrak na orchideje? Mně homeopatika zachránila umírající rostlinu, takže bych tomu docela i věřila. Dost velkou reklamu tomu udělala i jedna přední německá orchidejářka, které to také hodně funguje. U nás to občas je k sehnání, tak nad tím pořád uvažuju, ale vyjde to o dost dráž než klasická hnojiva. Také jsem se chtěla zeptat na ten počet kytek cca 300. Já mám v bytě sto kytek a už se skoro nevejdeme  a nad koupí každé musím vždycky pečlivě zvažovat, jestli se nám časem do bytu vůbec vejde. Specializujete se ještě na nějaké druhy krom těch orchidejek?

ivik11 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (65) - 63.6 (?), 19.1.2011 16:26
Já se nijak moc nespecializuji vlastně na nic. Prostě se nám s manželem nějaká kytka líbí tak si ji pořídíme. Ale to platí spíš o velkých rostlinách, ty menší mám od známých, výměnou ap. Mám spoustu sukulentů (ty mám ráda), a pak široké spektrum, jenom si hlídám, aby snášely chladné nebo mírně teplé zimování. Homeopatika jsem nezkoušela, kytky mám docela vitální, ale třeba se k tomu časem dopracuji. Máme docela velký dům, takže chladnomilné kytky zimuji v nevytápěných pokojích, ostatní v zimní zahradě, v pokoji jenom asi 3m Monsteru, asi 2,5m Ficus lyrata, zavěšený v okně Columneu, Šáchor a Spatifylum u jezírka a fialky. A různé kapradiny. Přes léto mám zase většinu kytek na terase a na místě k letnění. Pokud máte zájem, můžu dávat ukázku sortimentu, ale asi by to chtělo jiné téma

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?), 18.1.2011 16:27

Iviku připojuji se a též tiše závidím A hned se vás pokusím využít: jaké pokojové rostliny byste doporučila do bytu, kde je teplo a málo světla

host - 230.216 (?), 18.1.2011 22:27

Ivo,

take dekuji za fotky. Vanda je obrovska a vypada skvele a zdrave.  Roste Vam ve vaze? Ja co tedy obdivuji nejvice je, ze pestujete Vandu a Miltonia hned vedle sebe. Fakt vsechny vypadaj perfektne, jako ze skleniku. Gratuluji. Kozicka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz