jaká orchidej bude vhodná

Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 83.87 (?)
5.3.2009 13:23

a ještě ta zmiňovaná Cambrie a fotka orchišky, po které toužím

Cambrie
Cambrie
Catasetum pileatum
Catasetum pileatum
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 21.189 (?), 5.12.2008 15:08

Dobry den.Byvam tiez v byte. Ja mam 3x Phalaenopsis. Vsetky 3 su otocene smerom na vychod a su na parapetnych doskach. Ale 2 mam v spalni, kde teraz v zime nekurim (nie zeby som nechcela, ale zatial bolo relativne teplo na to ze je zu zima + radiator je pokzeny... ale to tu nepatri), to jest spalnu mam najchladnejsiu ci cez den, ci v noci. A tu 3. Phalaenopsis mam v obyvacke, jediny rozdiel je, ze tam sa uz cez den topi. Polievam vsetky teraz v zime velmi malo, az po miernom preschnuti substratu. Zaujimave je, ze kvietky, ktore su v spalni rastu do krasy a za extremne kratky cas sa chystaju opat kvitnut, aj korinkov novych maju dost, ale ta jedna v obyvacke chradne, ani korienky ziadne nove, ani nepuci novy "stol/stonka". mimochodm ziadnu nehnojim teraz v zime, ale mozno by som trochu mohla... Univerzal.navod na ich pestovanie asi nie je. Moja skusenost je, ze cim sa viac starate, tym viac vymyslaju 

Alik - (1) - 42.21 (?), 1.1.2009 21:43

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi můžete poradit jak se starat o orchidej.Dostala sem jednu od přítele, název je phalaenopsis extra.Orchideje miluju ale nemám žádné zkušenosti s pěstováním.Zdá se mi že má docela málo hlíny v květináči ale nerada bych něco pokazila.Děkuji předem

Alena

host - 185.138 (?), 1.1.2009 22:52

Nemá mít hlínu, je v takové vzdušné směsi s kousky dřeva. To je dobře. Je jí lépe, když je květník na světle, nepřelévat, po zalití hodinu počkat a přebytečnou vodu vylít z misky.

Phalaenopsis je na pěstování snad nejméně náročný. Vydrží kvést třeba rok v kuse. Někdy třeba musíte počkat, než naroste nový stvol, ale je to opravdu vděčná květina.

host - 115.229 (?), 9.12.2008 19:41

Bytové podmienky budú dobre znášať orchidey druhu phalaenopsis.Ale vižaduje si rosenie a teplotu od 17-30°C a správnu zálievku každých 5 dní a cez zimu 2-3krát za mesiac.    :"o)

mirdik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (212) - 93.100 (?), 13.12.2008 13:56
ted kvetouci..
Phalaenopsis
Phalaenopsis
Brassia
Brassia
Cymbidium
Cymbidium
Paphiopedilum
Paphiopedilum

host - 209.2 (?), 1.1.2009 21:59

krásne.

Za koľko vám to cymbidium vykvitlo?

Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 83.87 (?), 5.3.2009 13:17

Pane Jiří, předně musím napsat, že smekám před vašimi znalostmi.

Jsem počínající pěstitelkou orchidejí a přesně jak píšete, celý život jsem kolem nich chodila s patřičnou úctou k jejich kráse, ale také respektem k jejich pěstování, považovala jsem je za velmi náročné květiny.

Až loni se se mnou do nového bytu nastěhoval jeden obyčejný Phalaenopsis. Vzhledem k tomu, že jsem zjistila, ža tahle kytka je v mých rukou nezmar a téměř celý rok bez ustání kvete (napočítala jsem 38 květů najednou), rozmnožila jsem svou sbírku o další Phaly v různých barevných variantách (přikládám fota), troufla jsem si na jedno Cymbidium (foto), díky Vašemu návodu zde vím jak na něj a koupila jsem si i jednu údajnou Cambrii (opět foto).

Chtěla bych Vás poprosit o identifikaci oné Cambrie, četla jsem, že píšete, že Cambrie jako takové neexistují a pod tím názvem se skrývá ledacos.

Také bych Vás chtěla poprosit o radu, názor na to, jakou mám šanci v panelákovém bytě se všemi okny orientovanými na jih, úspěšně pěstovat botanické druhy orchidejí, konkrétně mi jde o Catasetum Pileatum (foto). Objevila jsem tuhle kytku v nabídce jedné české prodejny orchidejí a doslova mě uchvátila.

Děkuji za odpověď Věra

Můj první phal
Můj první phal
Následovaly další
Následovaly další
a další
a další
další
další
ještě
ještě
a ještě
a ještě
ještě jeden
ještě jeden
a zatím poslední
a zatím poslední
Moje Cymbidium
Moje Cymbidium

Věrka2 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 83.87 (?), 5.3.2009 13:23

a ještě ta zmiňovaná Cambrie a fotka orchišky, po které toužím

Cambrie
Cambrie
Catasetum pileatum
Catasetum pileatum
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025